• 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР
 • 21 . авг. . 2019 - Пак откриха незаконен тютюн и пак виновниците са от Буковлък

Проф.д-р Пламен Митев. Снимка – пресцентър Община Плевен

Като част от националното честване на 140 години от Руско – турската война и свързаната с нея плевенска епопея, Плевен е домакин на двудневна научна конференция по този повод. Изтъкнати учени, музейни работници и експерти от цялата страна дискутират в Актовата зала на общината проблеми и факти от тези исторически събития. Участниците в научната сесия бяха приветствани от кмета на Община Плевен – Георг Спартански, председателят на Общинския съвет – Мартин Митев и зам. областният управител – д-р Красимир Трифонов.

Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Пламен Митев, декан на Историческия факултет в СУ „Климент Охридски“. Ето какво каза той за читателите на „Плевен прес“ в кратко блиц интервю, което направихме с него.

Проф. Митев, как този изключителен научен форум ще реши проблема с вечното противостоене у нас на русофили и русофоби ?

140-годишнината от Руско-турската освободителна война заслужава вниманието на историческата колегия, защото става дума за едно от най-важните събития в българската история през 19 век. И сред историците има пристрастни специалисти, които защитават едната или другата крайна позиция по отношение ролята на Русия в нашата национална история.  Но е неоспорим  факт, че тази война доведе до възстановяване на българската държавност. И ако някой го отрича, той просто не може да бъде обективен.

Има ли все още неизследвани и непознати факти от тази война ?

Много малко се говори за жертвите, за кръвта, с която българите плащат своята свобода. За мен това е много важно да бъде изяснено, защото вниманието се насочва само и единствено към българското опълчение, към саможертвата на опълченците при Шипка или пък при другите конкретни бойни действия и се забравя за саможертвата на десетки хиляди  българи в тила на турската армия. Тези десетки хиляди българи стават жертва на саморазправа, на наказателни акции от озлобление заради претърпените загуби на бойното поле. Има градове като Пловдив, Хасково, където всеки ден се бесят български първенци за назидание на българското население. Ето това са факти, които някак си остават неизяснени и те заслужават вниманието на колегията.

Има и много други въпроси, които също не са доизследвани защото и до ден днешен ние все още нямаме достъп до руските архиви, които биха открехнали по-широк поглед върху това, което се е случвало в хода на войната. Много важни са онези задкулисни дипломатически игри, които в крайна сметка довеждат до калпавото решение на българския политически въпрос. Мое лично мнение е, че руската дипломация предварително много добре е знаела, че изготвяйки Сан-стефанския предварителен договор решава великолепно една пропагандна задача, а в същото време българският въпрос е трябвало да бъде разрешен от една международна конференция, както и се свиква Берлинския конгрес няколко месеца по-късно. Тоест, тук имаме известно двуличие ако мога така да се изразя, от страна на руската дипломация по онова време.

Категории: Интервю

Оставете коментар


Общината с нов пункт...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

За една седмица —...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

Пак откриха незаконен тютюн...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

За пръв път в...

Публикувано от юли - 6 - 2018

0 Коментари

Как обществото ни може...

Публикувано от февр. - 20 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.