• 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР
 • 21 . авг. . 2019 - Пак откриха незаконен тютюн и пак виновниците са от Буковлък

Протестът в Плевен постигна нещо добро – събуди се енергията в много хора. И това заслужава адмирации. Но само толкова. Защото тази енергия не излъчи послания, не показа цел, не създаде лидер. Веенето на байраци и скандирането на вехти лозунги е смехотворно, да не кажа отблъскващо. Точно толкова, колкото агресията към седналите да пият кафе плевенчани. Те ли са виновни за ставащото, че си изляхте агресията към тях ? Като скандирате „Мафия“ защо не отидохте при мафиотите в Плевен или София и да им го изкрещите ?! Като скандирате „Оставка“ защо не отидохте при тези, чиято оставка искате и да им го изкрещите ? Анонимното недоволство никога до нищо не води – само руши. Хаби време и обезсърчава хората.

Да, има мафия, има корупция, има самозабравили се политици, има несправедливост, има мизерия, има гняв. Но с подобен протест това няма да се оправи. Точно обратното – ще стане по-зле. Защото разединява. Няма как маргинални лица да обединяват всички ни. Няма как агресията да бъде привлекателна. С кашони, картони, мегафони и байраци доверие не се печели.

Дайте цел, а не само скандиране на „Оставка“. Като си подадат всички оставката – какво следва ?! Избори, анархия или гражданска война ? Кой и как ще спре корупцията ? Кой и как ще спре беззаконието ? Кой и как ще оправи здравеопазването,? Или образованието ? Как ще спрете купуването на гласове, как ще се оправите с циганите ? Ами Европа, ами Брюксел, ами Вашингтон, Москва и Истанбул ? Имате ли отговор на тези въпроси ? И още много други, толкова много, че трябва да сме в непрекъснат режим на протести докато ги разрешим.

Защото цената на бензина не е единственият проблем в държавата ни. А и той вече се разреши – цената падна. За сега. Остава да осмислим ставащото като му придадем ясна цел, разумни средства за постигането на тази цел и личност, която да ни вдъхнови да свършим всичко това. В противен случай протестът става просто една тълпа. А демокрацията, както казва един умен човек, не е власт на тълпата. Тя е управление, което трябва да включва най-добрите политически умове на нацията.

Така че – нека да има протести. Но да има и мисъл ! Първото е лесно, за второто – не съм сигурна !

Категории: Общество

Оставете коментар


Общината с нов пункт...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

За една седмица —...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

Пак откриха незаконен тютюн...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.