• 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР
 • 21 . авг. . 2019 - Пак откриха незаконен тютюн и пак виновниците са от Буковлък

Петя Василева – председател на ПК по култура към ОбС чете новата Наредба № 11. Снимка – пресцентър ОбС.

На извънредно заседание с една единствена точка в дневния си ред, Общинският съвет в Плевен прие дълго отлаганата Наредба № 11. Тя регламентира видовете почетни звания, символи и награди на община Плевен, както и начините по които ще става тяхното връчване. С болшинство общинските съветници решиха, че празникът на Плевен ще бъде 15-ти май, а 10-ти декември става Ден на признателност към загиналите за Освобождението на града. Бяха приети и отличията на община Плевен, които ще бъдат връчвани съгласно определения с Наредбата статут.

Кои са новите неща в Наредба № 11 ?

Като нов символ на общината се въвежда Церемониална огърлица на кмета на община Плевен. Тя, заедно с герба, знамето и ключа на Плевен са местните общински символи.

Отличията на община Плевен в низходящ ред са:

 • Звание „Почетен гражданин на община Плевен“
 • Награда „Плевен“
 • Златна почетна значка, която се връчва заедно със званието „почетен гражданин“
 • Почетен знак
 • Почетна грамота

Наградата „Плевен“ представлява статуетка придружена с финансова премия от 1 000 лева. Наградата е ежегодна и нейното връчване ще бъде регламентирано от специален статут, който ще бъде изработен по-късно и приет с решение на ОбС.

Нов момент е въвеждането и на Летописна книга на община Плевен, която заедно с Почетната книга и Книга на почетните граждани ще представляват почетните книги на общината.

За празник на града Наредбата регламентира датата 15-ти май. Нов момент в нея е тържествената сесия тогава, на която ще се връчват почетните звания.

Нов момент е въвеждането и на Регистър на носителите на Грамота за заслуги.

Общинските съветници решиха 10-ти декември да остане като „Ден на признателност към загиналите за освобождението на Плевен от турско робство“.

Във въпросната Наредба № 11 не са включени въпросите за химн и девиз на Плевен, но се изказа мнение, че това може да стане по-късно с решение на ОбС.

С приемането на тази наредба се сложи началото на обективен, прозрачен и мотивиран процес при предлагането и утвърждаването на звание „почетен гражданин“, както и регламентиране на символите, знаците и отличията на община Плевен.

Приетата от ОбС Наредба № 11 може да видите на сайта на община Плевен – www.pleven.bg

Категории: Новини

Оставете коментар


Общината с нов пункт...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

За една седмица —...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

Пак откриха незаконен тютюн...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.