• 20 . авг. . 2019 - Епизоотичната комисия заседава днес във връзка с Африканската чума
 • 20 . авг. . 2019 - Сидеров: На много места НФСБ и ВМРО в комбинация с Цветан Цветанов ще играят против ГЕРБ
 • 20 . авг. . 2019 - Днес изпробват четирите центъра за тол услуги
 • 20 . авг. . 2019 - Общо 13 са подадените заявление за участие в строежа на АЕЦ „Белене“
 • 20 . авг. . 2019 - Непочистен след жътва комбайн се самозапали

На 29-ти юни Общинският съвет трябва да приеме новата Наредба 11 за символите, почетните знаци и отличията на Община Плевен. Това е записано в проекта за дневен ред на заседанието.  Това обаче не трябва да става ако общинските съветници имат отговорно отношение към значимостта на въпросната наредба. Защото новият проект е „подобрен вариант“ на абсурдите от старата наредба. С добавени нови такива. Като например символите на Плевен, които се оказват цели осем, според чл. 2 от глава първа на проекта: герб, знаме, печат, ключ, ден, празник, девиз и химн на Община Плевен. Институционалните символи според Конституцията са само три: герб, знаме и химн. Всичко останало са празници, знаци и отличия.

Член 5-ти пък определя какъв трябва да е герба на Плевен. Без да се интересува, че нарушава авторските права на проф. Кирил Гогов – създателят на сегашния герб.

Да напишеш обаче, че „гербът представлява щит от бял метал с графично изображение…..изработено от жълт метал според принципите на хералдиката“ е пълен абсурд. Защото „ …. не може да се комбинират цветове, които се наричат метали в хералдиката, тоест бяло върху жълто или както се казва сребърно върху златно.  Когато не са спазени тези правила имаме емблема, а не герб“ /Александър Алексиев, Българско хералдическо дружество/. Цветовете се наричат метали, а не материала, но къде ти толкова познания в тази тънка материя – хералдиката…

Абсурдите в новата Наредба продължават: „почетният плакет може да бъде изработен от различни материали, в различни форми и размери“ /чл.24/ ?! Какво ще кажете ако е във формата на фалос например ?! Или в размер 5 на 10 метра ?!

Много знаци, много нещо предвижда глава пета: почетен знак, почетна грамота, почетен медал, почетен плакет…. Списъкът може да продължи с почетна огърлица, почетно колие, почетна диадема, гривна и каквото още се сетите. Почетната инфлация тук е пълна !

Наградите „Плевен“ според чл. 4-ти са като в песничката „подаръци ще има за всички от сърце“. Защото нито има критерии, нито кой прави оценката, нито как се оценява. Според чл. 25-ти – наградите се дават за високи постижения. Е, колко да са високи тези постижения ?!  В спорта може да е 2.50 при високия скок, но в музиката колко да е високо – до трета октава ли ?!

За „почетния гражданин“ на Плевен нещата вече излизат извън контрол. Извън контрола на логиката и безспорният критерии. Според авторите званието ще се дава за „изключителни постижения“ във всички области на живота. Какво обаче определя едно постижение за изключително ? Наредбата не дава дефиниция за това.

Ще се дава за „популяризиране името на град Плевен“. Че той и Куката популяризира името на града, що да не стане „почетен гражданин“ ?!

Абсурдно е да има и ден на Плевен, и Празник на Плевен /чл. 9 и 10/. Както и ред други детайли и недомислия в този проект.

Подобна наредба  изисква познания, експертност и уважение към нейните цели. А те са почит към стойностните хора на Плевен, към значимостта на направеното от тях за този град както в миналото, така и в настоящето. И най-важното – безспорни критерии в оценяването на всичко това. Това разбира се, е трудна задача, с която за сега авторите на проекта не са се справили.

Ето защо приемането му трябва да бъде отложено !

Категории: Новини

Оставете коментар


Сидеров: На много места...

Публикувано на авг. - 20 - 2019

0 Коментари

Общо 13 са подадените...

Публикувано на авг. - 20 - 2019

0 Коментари

„Доброволци за Червен бряг“...

Публикувано от авг. - 12 - 2019

1 Коментар

Ателие за опазване на...

Публикувано от окт. - 30 - 2017

1 Коментар

Взривоопасни приказки на кмет...

Публикувано от мар. - 28 - 2017

1 Коментар

Спартански с показно за...

Публикувано от мар. - 20 - 2017

1 Коментар

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.