• 21 . авг. . 2019 - Неофициалната предизборна кампания в Плевен става все по-интересна
 • 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР

Леа Иванова. Снимка – интернет.

На януарската сесия общинският съветник Светлозар Доков поиска премахването на Международния симпозиум по скулптура. Премахнаха го. Общинският съветник Христомир Христов  поиска премахването на фестивала за духови оркестри „От бай Дико до „Тико, тико”. Премахнаха го.

Не знам аргументите на двамата, защото не чух такива по време на сесията. Не се чу и мнението на Комисията по култура. Същата, която прие на свое заседание Културния календар с включени в него и симпозиум, и фестивал. А после мълча по време на сесията.

През 1968 год. ЦК на БКП спира концерт на „Бийтълс”, които са искали да дойдат в България на Деветия световен фестивал на младежите и студентите. Рокът е анатемосан от режима като „упадъчна музика”, а джазът е заклеймен като „буржоазен”.

През 2019 год. плевенският Общински съвет спира провеждането на фестивала „От бай Дико до „Тико, Тико”, като го сваля от Културния календар. Прави го без аргументи. Не разбрахме този фестивал вреден ли е, безполезен ли е, опасен ли е. Чу се само едно „какво е това тико, тико…”

Вместо Комисията по култура, ще обясним на общинските съветници, че „О,тико, тико так” е стара джазова песен пята от Далида и Леа Иванова в далечните времена на соца. Че заради „О, тико, тико так” и още други песни Леа Иванова е пратена в Белене. Не умира там като Сашо сладура, но пишат за нея, че е проститутка, лесбийка, пее на английски и живее без брак с Еди Казасян. Отказват ѝ участия в концерти, турнета, даже в панаири и селски събори.

Дори само заради това си струваше да има фестивал. Заради името на Леа Иванова и свободата на джаза като музика. Заради успешно намереното име на фестивала „От бай Дико до „Тико, тико”. Шеговита закачка за развоя на музиката в България и музикалните предпочитания на българина. Заради любовта на хората към духовите оркестри и името на Дико Илиев. Заради неговото безсмъртно „Дунавско хоро”.

Заради какво обаче Общинският съвет в Плевен спря фестивала на духовите оркестри ? Ще благоволи ли Общинският съвет да даде отговор на стотиците плевенчани дошли миналата година да се насладят на изпълненията на оркестри от цялата страна ? А тази година щеше да има и чуждестранно участие.

Заради какво изобщо имаме Общински съвет, който с лека ръка посича стойностни културни събития ? Посяга на онова, което ни прави свободни духом и неподвластни на идеологии и партии !

Докога ?

Дико Илиев. Снимка – интернет.

П.П. Община Плевен открива дарителска сметка за провеждането на фестивала „От бай Дико до „Тико, тико”. Желаещите да спасят инициативата могат да го направят на обявената по-долу сметка:

Българо-американска кредитна банка – Офис Плевен

BIC BGUSBGSF

IBAN: BG85BGUS91608404113900

код вид плащане: 44 51 00  –  Набиране на парични средства за провеждане на втори Биг бенд фест „От бай Дико до „Тико, Тико…”.

Категории: Култура, Общество

един отговор са публикувани.

 1. Любител на културата каза:

  Браво, г-жо Маринова! Чета само този сайт, защото е обективен, критичен и интересен! Всичките други лизачи са жалък мейнстрийм!

Оставете коментар


Готвената промяна на НЗОК...

Публикувано от юли - 16 - 2019

0 Коментари

Утре правят първа копка...

Публикувано от май - 7 - 2019

0 Коментари

Важна информация за хората...

Публикувано от апр. - 8 - 2019

0 Коментари

За първи път плевенски...

Публикувано от май - 20 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.