• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Ритуална зала – интериор. Снимка – Интернет.

Няма да има и през тази година. В „Бюджет 2019” няма заложени  средства за празнична Ритуална зала. Младите хора на Плевен все така ще ходят в зала „Катя Попова” да подписват гражданския си брак.

„Катя Попова” е зала за концерти и събрания, пригодена набързо за сватбения ден с един герб и кашпи с изкуствени цветя за по-вече „празничност”. Зала нямаща нищо общо с тържественост, акустика, осветление, дизайн, които да те оставят без дъх от вълнение. Да не говорим, че трябва да е  с два отделни входа за идващи и излизащи брачни двойки. Със задължителни помещения за проверка на документи, за грим и последни минути преди церемонията. А за настоящия вид на тоалетните, които могат допълнително да те парфюмират, няма и да споменаваме.

Около 500 са сключените бракове през миналата година. Това са 1 000 млади хора, дошли в „Катя Попова” да изживеят незабравимия си ден. Това са 2 000 родители на тези младоженци дошли в неугледната „Катя Попова” да се порадват на децата си. Сами пресметнете като прибавим и гостите за колко народ става дума. Дошъл в плевенската зала „Катя Попова”, за да види как се подписва граждански брак с изкуствени цветя и без грам празничност.

Затова новобрачните предпочитат изнесения ритуал. Общината предпочита приходите от подобни церемонии да отиват в частните сватбени агенции вместо в общинския бюджет.

Общинският съвет гласува половин милион за спорт, който на всичкото отгоре е за частни клубове, а не за училищен спорт. За Културен календар отделя едва 380 хиляди. А пък за Ритуална зала – 0 лева. Някой трябва да припомни на този Общински съвет, че ритуалите за сватби, кръщения, годишнини – не само са част от българския празнично – обреден календар. Това е традиция и запазване на българския дух. Това е култура и изграждане на афинитет към естетика и представи за стойностните неща в ценностната ни система.

Това в последна сметка е и бизнес, защото някъде вече се прави сватбен туризъм и се печелят проекти в тази област.

В Плевен – нищо. Което не е изненада когато начело на държавата е човек, чиито кумири са Цеца Величкович и бистришките тигри. Може ли Плевен да направи нещо друго и да победи в двубоя с ширещата се бездуховност ? Отговорът – в утрешното заседание на Общинския съвет !

Ритуална зала. Снимка – Интернет.

Категории: Без категория

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

ПГЕХТ „проф. Асен Златаров“...

Публикувано от апр. - 18 - 2017

0 Коментари

Българи от ново време...

Публикувано от юли - 15 - 2017

0 Коментари

Честит празник, мили деца!

Публикувано от юни - 1 - 2019

0 Коментари

МУ с още един...

Публикувано от дек. - 21 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.