• 21 . май . 2019 - 60 години читалище „Извор“ – Плевен
 • 21 . май . 2019 - Елена Йончева: В България няма корупция. Има грабеж !
 • 21 . май . 2019 - Пътят Червен бряг – Чомаковци отново е затворен. Има опасност от ПТП.
 • 20 . май . 2019 - Ще пръскат с пестициди в Плевен и селата Гривица и Радишево.
 • 20 . май . 2019 - На 24-ти май – временно ограничаване на движението в Плевен

Снимка – пресцентър Община.

Седмото издание на регионалния преглед на архитектурата беше открито на 2 октомври на площад „Възраждане”. Тази година събитието е под знака на 140-годишнината от Освобождението на Плевен, на която е посветена и изложбата „40 години Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” – идеи и реализации”. За първи път всички архитектурни проекти от проведения през 70-те години на миналия век конкурс са извадени от архивите и се показват в публичното пространство.

Изложбата беше открита от кмета на Община Плевен Георг Спартански, под чийто патронаж е събитието. „Поздравявам архитектите и всички свързани с тази професия и им пожелавам успехи. Поздравявам ви и за идеята да покажете в рамките на тази изложба как и откъде е тръгнала плевенската Панорама – идейните проекти, които са се състезавали в конкурса. Панорамата е уникална не само за Балканския полуостров, тя е единствена в цяла Югоизточна Европа. Тя е гордост за България и трябва да видим, да знаем и помним нейната история. Поздравявам и ви благодаря за това, че ни давате възможност да се запознаем с неща, които са напълно неизвестни или малко известни”, се обърна към организаторите г-н Спартански.

Председателят на Съюза на архитектите в България – клон Плевен, арх. Емил Дечев подчерта, че за тях е било предизвикателство да върнат лентата назад и да покажат осемте проекта от архитектурния конкурс за знаковата сграда и нейното развитие през годините. Още със старта на подготовката на изложбата желанието ни бе да се получи една наистина по-различна и впечатляваща експозиция със специален акцент върху емблемата на нашия град – Панорама „Плевенска епопея 1877”., единствената по рода си сграда у нас, каза и председателят на Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Плевен арх. Стефан Нешев.

Експозицията включва близо 50 платна, на които са показани проекти на над 20 плевенски архитекти. Осемнадесет от платната проследяват хронологията на проекта на Панорамата. Изложбата ще остане на пл. „Възраждане” до 15 октомври.

Организатори на форума са Съюзът на архитектите – България – Дружество Плевен, и Камарата на архитектите в България – Регионална колегия – Плевен, събитието е под патронажа на кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Снимка – пресцентър Община

Категории: Новини

Оставете коментар


60 години читалище „Извор“...

Публикувано на май - 21 - 2019

0 Коментари

Елена Йончева: В България...

Публикувано на май - 21 - 2019

0 Коментари

Пътят Червен бряг –...

Публикувано на май - 21 - 2019

0 Коментари

Ще пръскат с пестициди...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

На 24-ти май –...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

Предизборни съглашения

Публикувано от мар. - 20 - 2017

0 Коментари

За Богоявление /неделя, 6-ти...

Публикувано от ян. - 4 - 2019

0 Коментари

НИВАТА НА РЕКИТЕ СА...

Публикувано от ян. - 10 - 2019

0 Коментари

2019-та: Минималната пенсия в...

Публикувано от ян. - 5 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

  • Ще гласувате ли на изборите за Европейски парламент на 26 май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.