• 23 . окт. . 2018 - Ремонтите на гробищните паркове в Плевен са приключили
 • 23 . окт. . 2018 - Община Плевен е осигурила подслон за бездомници през зимата
 • 21 . окт. . 2018 - Кой преби дядо Георги от Славяново ?
 • 21 . окт. . 2018 - Спрете да зареждате в „Лукойл“ от 20.10 до 30.10. призовават във Фейсбук
 • 15 . окт. . 2018 - Мартин Митев: От днешното решение на извънредната сесия ползата за плевенчани ще е индиректна

Снимка – пресцентър Община.

Седмото издание на регионалния преглед на архитектурата беше открито на 2 октомври на площад „Възраждане”. Тази година събитието е под знака на 140-годишнината от Освобождението на Плевен, на която е посветена и изложбата „40 години Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” – идеи и реализации”. За първи път всички архитектурни проекти от проведения през 70-те години на миналия век конкурс са извадени от архивите и се показват в публичното пространство.

Изложбата беше открита от кмета на Община Плевен Георг Спартански, под чийто патронаж е събитието. „Поздравявам архитектите и всички свързани с тази професия и им пожелавам успехи. Поздравявам ви и за идеята да покажете в рамките на тази изложба как и откъде е тръгнала плевенската Панорама – идейните проекти, които са се състезавали в конкурса. Панорамата е уникална не само за Балканския полуостров, тя е единствена в цяла Югоизточна Европа. Тя е гордост за България и трябва да видим, да знаем и помним нейната история. Поздравявам и ви благодаря за това, че ни давате възможност да се запознаем с неща, които са напълно неизвестни или малко известни”, се обърна към организаторите г-н Спартански.

Председателят на Съюза на архитектите в България – клон Плевен, арх. Емил Дечев подчерта, че за тях е било предизвикателство да върнат лентата назад и да покажат осемте проекта от архитектурния конкурс за знаковата сграда и нейното развитие през годините. Още със старта на подготовката на изложбата желанието ни бе да се получи една наистина по-различна и впечатляваща експозиция със специален акцент върху емблемата на нашия град – Панорама „Плевенска епопея 1877”., единствената по рода си сграда у нас, каза и председателят на Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Плевен арх. Стефан Нешев.

Експозицията включва близо 50 платна, на които са показани проекти на над 20 плевенски архитекти. Осемнадесет от платната проследяват хронологията на проекта на Панорамата. Изложбата ще остане на пл. „Възраждане” до 15 октомври.

Организатори на форума са Съюзът на архитектите – България – Дружество Плевен, и Камарата на архитектите в България – Регионална колегия – Плевен, събитието е под патронажа на кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Снимка – пресцентър Община

Категории: Новини

Оставете коментар


Община Плевен е осигурила...

Публикувано на окт. - 23 - 2018

0 Коментари

Кой преби дядо Георги...

Публикувано на окт. - 21 - 2018

0 Коментари

Спрете да зареждате в...

Публикувано на окт. - 21 - 2018

0 Коментари

Мартин Митев: От днешното...

Публикувано на окт. - 15 - 2018

0 Коментари

„Наглост 2017“

Публикувано от февр. - 24 - 2018

0 Коментари

За пръв път в...

Публикувано от юли - 6 - 2018

0 Коментари

10 000 лева за...

Публикувано от юли - 27 - 2017

0 Коментари

ГЕРБ и БСП –...

Публикувано от февр. - 19 - 2018

0 Коментари

На 15-ти март „Човек...

Публикувано от мар. - 10 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.