• 20 . авг. . 2019 - Епизоотичната комисия заседава днес във връзка с Африканската чума
 • 20 . авг. . 2019 - Сидеров: На много места НФСБ и ВМРО в комбинация с Цветан Цветанов ще играят против ГЕРБ
 • 20 . авг. . 2019 - Днес изпробват четирите центъра за тол услуги
 • 20 . авг. . 2019 - Общо 13 са подадените заявление за участие в строежа на АЕЦ „Белене“
 • 20 . авг. . 2019 - Непочистен след жътва комбайн се самозапали

Плевенската фирма „Хоризонт – Иванов” взе участие в ливано-български бизнес форум в Бейрут като единствен български представител от строителния сектор заедно с още десет български компании в рамките на работно посещение в Ливан от 4 до 7 април. Бизнес делегацията бе водена от председателя на Търговско – промишлената палата (БТПП) Цветан Симеонов. В състава й са били представители на фирми от секторите: селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, козметика, електроинженерство и алтернативни енергийни източници, туризъм и недвижими имоти, строителство, проектиране и инфраструктура, информационни технологии. Организацията на събитието  е съвместна между БТПП и Българо-ливанския бизнес съвет с партньорите от Ливан.

„Има потенциал за развитие на бизнес отношенията между двете страни. Като мост между Изтока и Запада, Ливан предлага достъп на българските фирми до останалите арабски страни, а ние имаме възможност чрез навлизане на ливанския пазар да участваме във възстановяването на инфраструктурните обекти в Сирия ”, съобщи след завръщането си от Ливан зам. – председателят на Българо-ливанския бизнес съвет Светослав Богалински, мениджър „Бизнес развитие” в „Хоризонт – Иванов”.  Той отбеляза, че за плевенската строително-инвестиционна компания това е поредно посещение в Ливан, което е било особено ползотворно и полезно. Компанията е в преговори с няколко ливански партньори от строително-инвестиционния сектор.

Според Светослав Богалински, строителният бизнес има много по-голям шанс да печели обекти там ако се обединяват няколко големи компании, защото мащабите са в пъти по-големи отколкото в България.

Коментирани са и някои конкретни обекти, чието развитие се очаква в перспектива.

В рамките на посещението на българската бизнес делегация са проведени срещи с председателя на Търговско-промишлената и земеделска палата (ТПЗП) на Бейрут и Планината Ливан Мохамед Шукей, с генералния директор Ливанската агенция за инвестиции и развитие IDAL Набил Итани, с мнистъра на икономиката .на Ливан Рид Коури. Проведени са и двустранни срещи по интереси с идеята да се оформят работни групи  от компаниите в различните сектори с цел бъдещо партньорство.

„Ливанците са навсякъде и правят бизнес в цял свят, инвестират и в Гърция, Турция и Кипър и ние  трябва да направим така, че да привлечем повече ливански инвестиции в България, подчетра зам.. – председателят на Българо-ливанския бизнес съвет. Целта на Съвета е да подпомага всякакъв вид бизнес, да спривлича нови членове, които имат интерес за съвместни партньорства с Ливан.

По данни от ливанска страна, стокообменът между двете държави е с голям дефицит за Ливан. 130 млн. долара към едва 12 млн. долара в полза на България за 2016 г.

До няколко месеца подобен форум ще се проведе и в България, с което визитата ще бъде върната. Очакванията са тогава да бъде подписан съвместен меморандум за подкрепа и сътрудничество между палатите и двустранните съветите за подкрепа на бизнеса.

Категории: Новини

Оставете коментар


Сидеров: На много места...

Публикувано на авг. - 20 - 2019

0 Коментари

Общо 13 са подадените...

Публикувано на авг. - 20 - 2019

0 Коментари

С усмивки и спорт...

Публикувано от февр. - 20 - 2019

0 Коментари

Във всеки град –...

Публикувано от окт. - 6 - 2017

4 коментара

Директорът на СУ „Христо...

Публикувано от февр. - 8 - 2019

0 Коментари

Партизан (Червен бряг) се...

Публикувано от май - 19 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.