• 2 . авг. . 2018 - ВиК – Плевен: Водоподаването от Златна Панега за Червен бряг ще бъде възстановено до края на деня
 • 11 . юли . 2018 - Положението с водата в Червен бряг – жажда и зарази
 • 11 . юли . 2018 - Възпоменателна церемония за опожаряването на еврейския лагер в „Кайлъка“
 • 11 . юли . 2018 - Промяна в собствеността на язовирите ще поиска кметът Спартански
 • 11 . юли . 2018 - Село Стежерово – с нов площад

Постоянната комисия по образование и читалищна дейност проведе двучасово заседание, на което бяха установени взаимно изключващи се разпоредби на администрацията по отношение безвъзмездното ползване на общинска собственост от плевенските читалища. Предоставената за безвъзмездно ползване от читалищата на общинска собственост бе проверена от комисия от общински съветници, която установи драстични нарушения. Това не бе взето предвид от Общинския съвет, който гласува да бъдат предоставени за безвъзмездно ползване за 5 години сгради на всички читалища. С кметска заповед от м. март т.г. е извършена втора проверка на собствеността от страна на комисия от администрацията, която излиза с доклад за преустановяване на договорните отношения с някои читалища заради драстични нарушения на ЗОС. И тук се появява проблем, за който информира председателката на ПК по образование и читалищна дейност Диана Данова.

Оказва се, че комисията извършила повторната проверка е излязла със свой доклад, който читалищата оспорват и са внесли по него свои възражения. Точно те бяха обект на разисквания от страна на ПК по читалищно дело. Взе се решение да се направи отсрочка в срока даден на читалищата за отстраняване на пропуски и нарушения, тъй като времето в момента е неподходящо заради климатичните аномалии.
След бурни дебати с участието и на читалищни дейци, комисията реши да вземе окончателно решение по казуса с читалищата след съвместно заседание с ПК по стопанска политика и представители на всички читалища в първата седмица  след Великден. Но до тогава от общинска администрация трябва да изчистят противоречията в своите разпоредби,  информира Диана Данова. Става въпрос за противоречия между клаузи в договорите дадени на читалищата за подписване, с които им се предоставя правото да ползват общинска собственост и препоръките в доклада на комисията от м. март т.г.
Членовете на комисията приеха решение да подкрепят декларацията на колегите си от ОбС в Шумен, с която се изразява тревога на гражданите от Северна България от очертаващото се спиране на строителството на автомагистрала „Хемус“.

Категории: Новини

Оставете коментар


Положението с водата в...

Публикувано на юли - 11 - 2018

0 Коментари

Промяна в собствеността на...

Публикувано на юли - 11 - 2018

1 Коментар

Село Стежерово – с...

Публикувано на юли - 11 - 2018

1 Коментар

„Млади възрожденци“ ще се...

Публикувано от мар. - 15 - 2017

0 Коментари

Днес гледат делото срещу...

Публикувано от юни - 7 - 2017

0 Коментари

Спартак Плевен със загуба...

Публикувано от апр. - 1 - 2017

0 Коментари

Екип на БНТ пристига...

Публикувано от юни - 7 - 2017

1 Коментар

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.