• 21 . авг. . 2019 - Неофициалната предизборна кампания в Плевен става все по-интересна
 • 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР

Георг Спартански показа на общинските съветници, че е в състояние да намери изход от кризисната ситуация създадена от новия Закон на образованието, липсата на пари в двете училища – „Васил Левски“ и „Никола Вапцаров“, липсата на ученици и липсата на здрав разум в местните политици. Внесените от него предложения за закриване на двете училища поради натрупани задължения и недостиг на ученици, срещнаха отпор от страна на съветниците от ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти. Яхнали страховете на родители и учители, те заявиха категоричното си несъгласие за закриване на двете училища. И показаха на Спартански, че могат да го притиснат до стената. Той беше принуден да оттегли предложенията си. Направи го обаче с убийствен аргумент: „Имаме проведени току-що избори преди няколко дни, в които всички политически партии и основните политически играчи, които заеха места в бъдещия български парламент заявиха, че ще променят системата на финансиране в училищата. До сега на учениците се гледаше като на бройки обвързани с определена сума, приблизително 1500 лева на дете. Броя на децата в училище умножен по тази сума формира т.н. делегиран бюджет, с който директорите плащат на целия персонал и издръжката на училището. Фактите сочат, че ако остане системата на делегираните бюджети училище „Васил Левски“ и училище „Вапцаров“ нямат никакво бъдеще с тези бюджети, които се формират по този начин. След като обаче партия ГЕРБ, партия БСП и партньори, и ПК „Обединени патриоти“ декларират, че един от приоритетите на бъдещата работа на новия парламент ще бъде промяна на системата на финансиране на училищата, т.е. декларативно заявяват, че ще работят за това да се гарантира оцеляването на такива нежизнеспособни училища каквито в момента са „Вапцаров“ и „Васил Левски“, очевидно умният подход в момента е тези точки да бъдат оттеглени и аз помолих групата съветници да направят своите индивидуални декларации. Още повече, че всички позиции са кристално ясни и  няма нужда да създаваме допълнително конфликти и напрежение.“

Съветниците гласуваха отпадането на точките и всичко си остана по старому. До момента, в който учителите останат отново без заплати, училищата без ток, консумативи и ученици, а правителството реши, че за сега остават делегираните бюджети. Тогава Спартански ще припомни на съветниците за техните декларации, които той предвидливо накара да заяват. ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти ще се чудят как да излязат от положението, в което сами се вкараха, а Спартански отново ще заяви: „Очевидно умният подход не е по силата на всеки“. И ще бъде прав.

Категории: Новини

Оставете коментар


Юношите на частния ФК...

Публикувано от февр. - 11 - 2019

0 Коментари

Бунт в с. Чомаковци...

Публикувано от апр. - 30 - 2019

0 Коментари

Данък се плаща и...

Публикувано от мар. - 14 - 2019

0 Коментари

Златни медали за НУ...

Публикувано от апр. - 15 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.