• 19 . апр. . 2019 - 91 302 ЛЕВА ЩЕТИ В „МБАЛ-БЕЛЕНЕ” УСТАНОВИ АДФИ ЗА ПЕРИОДА 2014 – 2016 ГОДИНА
 • 17 . апр. . 2019 - Кр. Вълчев: От учителите в детската градина зависи дали децата ще успеят в училище
 • 17 . апр. . 2019 - НАП: Половината от данъчните декларации- подадени онлайн
 • 17 . апр. . 2019 - 8 точки ще бъдат обсъждани на заседанието на културната комисия
 • 17 . апр. . 2019 - Мавзолеят отново ще е осветен в алено в знак на съпричастност към болните от хемофилия

Георг Спартански показа на общинските съветници, че е в състояние да намери изход от кризисната ситуация създадена от новия Закон на образованието, липсата на пари в двете училища – „Васил Левски“ и „Никола Вапцаров“, липсата на ученици и липсата на здрав разум в местните политици. Внесените от него предложения за закриване на двете училища поради натрупани задължения и недостиг на ученици, срещнаха отпор от страна на съветниците от ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти. Яхнали страховете на родители и учители, те заявиха категоричното си несъгласие за закриване на двете училища. И показаха на Спартански, че могат да го притиснат до стената. Той беше принуден да оттегли предложенията си. Направи го обаче с убийствен аргумент: „Имаме проведени току-що избори преди няколко дни, в които всички политически партии и основните политически играчи, които заеха места в бъдещия български парламент заявиха, че ще променят системата на финансиране в училищата. До сега на учениците се гледаше като на бройки обвързани с определена сума, приблизително 1500 лева на дете. Броя на децата в училище умножен по тази сума формира т.н. делегиран бюджет, с който директорите плащат на целия персонал и издръжката на училището. Фактите сочат, че ако остане системата на делегираните бюджети училище „Васил Левски“ и училище „Вапцаров“ нямат никакво бъдеще с тези бюджети, които се формират по този начин. След като обаче партия ГЕРБ, партия БСП и партньори, и ПК „Обединени патриоти“ декларират, че един от приоритетите на бъдещата работа на новия парламент ще бъде промяна на системата на финансиране на училищата, т.е. декларативно заявяват, че ще работят за това да се гарантира оцеляването на такива нежизнеспособни училища каквито в момента са „Вапцаров“ и „Васил Левски“, очевидно умният подход в момента е тези точки да бъдат оттеглени и аз помолих групата съветници да направят своите индивидуални декларации. Още повече, че всички позиции са кристално ясни и  няма нужда да създаваме допълнително конфликти и напрежение.“

Съветниците гласуваха отпадането на точките и всичко си остана по старому. До момента, в който учителите останат отново без заплати, училищата без ток, консумативи и ученици, а правителството реши, че за сега остават делегираните бюджети. Тогава Спартански ще припомни на съветниците за техните декларации, които той предвидливо накара да заяват. ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти ще се чудят как да излязат от положението, в което сами се вкараха, а Спартански отново ще заяви: „Очевидно умният подход не е по силата на всеки“. И ще бъде прав.

Категории: Новини

Оставете коментар


91 302 ЛЕВА ЩЕТИ...

Публикувано на апр. - 19 - 2019

0 Коментари

Кр. Вълчев: От учителите...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

НАП: Половината от данъчните...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

8 точки ще бъдат...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

Мавзолеят отново ще е...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.