• 20 . юни . 2019 - НОИ: Въвеждат се нови образци на документи за изплащане на парични обезщетения и помощи
 • 20 . юни . 2019 - Лятото е тук: Извадиха поредна змия от мазе в „Дружба“
 • 20 . юни . 2019 - Дичо и Теди Кацарова идват в Левски
 • 20 . юни . 2019 - На 2 юли приключва приемът на годишни уведомления от работодатели по Закона за хората с увреждания
 • 20 . юни . 2019 - Хванаха крадец от Д. Митрополия след 2 месеца търсене

Георг Спартански показа на общинските съветници, че е в състояние да намери изход от кризисната ситуация създадена от новия Закон на образованието, липсата на пари в двете училища – „Васил Левски“ и „Никола Вапцаров“, липсата на ученици и липсата на здрав разум в местните политици. Внесените от него предложения за закриване на двете училища поради натрупани задължения и недостиг на ученици, срещнаха отпор от страна на съветниците от ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти. Яхнали страховете на родители и учители, те заявиха категоричното си несъгласие за закриване на двете училища. И показаха на Спартански, че могат да го притиснат до стената. Той беше принуден да оттегли предложенията си. Направи го обаче с убийствен аргумент: „Имаме проведени току-що избори преди няколко дни, в които всички политически партии и основните политически играчи, които заеха места в бъдещия български парламент заявиха, че ще променят системата на финансиране в училищата. До сега на учениците се гледаше като на бройки обвързани с определена сума, приблизително 1500 лева на дете. Броя на децата в училище умножен по тази сума формира т.н. делегиран бюджет, с който директорите плащат на целия персонал и издръжката на училището. Фактите сочат, че ако остане системата на делегираните бюджети училище „Васил Левски“ и училище „Вапцаров“ нямат никакво бъдеще с тези бюджети, които се формират по този начин. След като обаче партия ГЕРБ, партия БСП и партньори, и ПК „Обединени патриоти“ декларират, че един от приоритетите на бъдещата работа на новия парламент ще бъде промяна на системата на финансиране на училищата, т.е. декларативно заявяват, че ще работят за това да се гарантира оцеляването на такива нежизнеспособни училища каквито в момента са „Вапцаров“ и „Васил Левски“, очевидно умният подход в момента е тези точки да бъдат оттеглени и аз помолих групата съветници да направят своите индивидуални декларации. Още повече, че всички позиции са кристално ясни и  няма нужда да създаваме допълнително конфликти и напрежение.“

Съветниците гласуваха отпадането на точките и всичко си остана по старому. До момента, в който учителите останат отново без заплати, училищата без ток, консумативи и ученици, а правителството реши, че за сега остават делегираните бюджети. Тогава Спартански ще припомни на съветниците за техните декларации, които той предвидливо накара да заяват. ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти ще се чудят как да излязат от положението, в което сами се вкараха, а Спартански отново ще заяви: „Очевидно умният подход не е по силата на всеки“. И ще бъде прав.

Категории: Новини

Оставете коментар


НОИ: Въвеждат се нови...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Лятото е тук: Извадиха...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Дичо и Теди Кацарова...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

На 2 юли приключва...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Хванаха крадец от Д....

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.