• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

На свиканото извънредно заседание от председателката на ПК по култура г-жа Петя Василева /ГЕРБ/, провело се на 15.02.2019 год., тя изрази острото си недоволство от публикуваното писмо на СБХ – Плевен до председателя на ОбС и кмета на гр. Плевен, в което се отправят „обидни упреци” към общинските съветници. След приключване на заседанието попитахме г-жа Василева защо се стигна до извънредно свикване на Комисията, както и за гневната ѝ реакция по повод писмото на художниците. Ето отговора ѝ:

Г-жо Василева, защо се стигна до днешното извънредно заседание на Комисията ?

Поради  изразяването на обществени нагласи, които са против решението на общинския съвет.

Защо по време на заседанието на Общинския съвет не обсъдихте тези въпроси и така да стигнете до днешните решения ?

Защото явно общинските съветници не са били подготвени да коментират тези неща. Общинските съветници смятаха, че това е твърде голяма сума, за да бъдат сложени някакви скулптури в задния двор буквално. Смятам, че сума до 50 хил. лв. звучи разумно. Ако съветниците са решили, че нещо няма обществен отзвук, като симпозиума по скулптура, който е с най-малък обществен отзвук, тъй като най-малко хора разбират от това, за разлика от фестивалите независимо какви са те, те са посещавани от хора, които не са длъжни да са компетентни в дадената област. Така че щом те /съветниците – б.а./ са решили, че това е по-разумния вариант, в края на краищата имаме вот на мнозинството като във всеки орган, който е демократично избран.

Реагирахте остро на писмото на плевенските художници изпратено до председателя на ОбС и кмета на града. Какви са аргументите ви за това ?

Казах, че съм обидена лично аз, а би трябвало да са обидени и всички общински съветници. Обвиняват ги че не разбират от култура, че имат провинциално мислене, че не познават галериите, театрите, музиката. Което смятам, че не е редно упреците да бъдат поставяни с такъв тон. Защото в края на краищата Общинският съвет е представителна извадка на обществото и всеки е гласувал да влезе някой от неговите фаворити по отношение на партии и отделни общински съветници.  Така че няма как да бъдат обвинявани в некомпетентност същите съветници. Освен това да бъдат така добри хората на изкуството следващия път, като решат да негодуват, да се обърнат по-нормално към хората, които вземат решения по отношение на културата. Както видяхте имаше различни мнения в началото, накрая се обединихме около едно решение. Така че, всичко можеше да стане без такива крайни коментари.

Категории: Интервю, Култура

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Плевен с хепънинг за...

Публикувано от ное. - 14 - 2017

0 Коментари

Започна третото издание на...

Публикувано от май - 20 - 2019

0 Коментари

За емблемите и гербовете...

Публикувано от юни - 28 - 2017

0 Коментари

Блъснаха баба в Девети...

Публикувано от апр. - 22 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.