• 21 . мар. . 2019 - Предизборни игри с неудобните кметове
 • 21 . мар. . 2019 - Образователната комисия заседава идния вторник. Вижте какво ще се обсъжда
 • 21 . мар. . 2019 - Доброволци и екипи вдъхновяваха жителите на град Левски в Международния ден на щастието
 • 21 . мар. . 2019 - Хале горя на ул. „Г.М. Димитров“
 • 20 . мар. . 2019 - Все по-голяма младежка престъпност в Плевенско

Правителството одобри проект на договор между Министерство на културата на Република България и Министерство на културата на Републка Северна Македония за организиране на съвместна изложба „100 гoдини Требенище“ в гр. Скопие. Изложбата ще бъде експонирана в периода 14 март – 15 септември в гр. Скопие и ще представи находките от богатия и впечатляващ некропол при с. Требенище, Република Северна Македония.

Експозицията се организира съвместно от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките – гр. София и от Националния институт Археологически музей на Македония – гр. Скопие и е посветена на 100-годишнината от откриването на некропола.

Изложбата в гр. Скопие има изключително значение, тъй като за първи път ще бъдат представени почти всички находки от този важен в историческо отношение некропол. Предметите са от постоянната експозиция на НАИМ при БАН в София, от Народния музей на Белград и Музея в гр. Охрид.

Освен художествения си и исторически принос, изложбата представлява един положителен акт за развитието и задълбочаването на сътрудничеството в областта на културата между трите балкански държави – Република България, Република Северна Македония и Република Сърбия.

Категории: Култура, Новини

Оставете коментар


 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.