• 12 . Ное. . 2018 - Протестът, който разединява
 • 11 . Ное. . 2018 - Плевен протестира ! Цената на бензина падна !
 • 11 . Ное. . 2018 - Откриват в Плевен първият в страната Център за психо – социална реабилитация
 • 10 . Ное. . 2018 - Порожанов: До края на декември ще бъдат платени 600-700 млн. лв. по базовото плащане на площ
 • 9 . Ное. . 2018 - Евродепутатите настояват за бързо присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство  

От пресцентъра на Община Плевен дойде съобщение, с което администрацията приканва плевенчани да помогнат в опазването на чистотата на въздуха в Плевен. В съобщението между другото се казва: „С началото на зимните месеци на територията на община Плевен се наблюдава превишаване на нормите за качество на атмосферния въздух по показатели  фини прахови частици с размер до 10 μm (ФПЧ10) и на полициклични ароматни въглеводороди. Основните им източници са комунално-битовите отоплителни инсталации и транспортните дейности….. Във връзка с наблюдаваното повишение на замърсяването Община Плевен напомня някои основни правила за намаляване на емисиите на замърсители във въздуха през зимния сезон:

– при възможност, използвайте начин за отопление, който не предизвиква отделяне на димни газове във въздуха или те са минимални;

– изолирайте максимално жилището си срещу изпускане на топлината в околната среда;

– не използвайте въглища с високо съдържание на пепел и сяра, както и влажна дървесина;

– проверете състоянието и височината на комините;

– почистете димоходите и комините от сажди, осигурете топлоизолация на комините и защитни „шапки” против попадане или кондензация на влага;

– не изхвърляйте в контейнерите за битови отпадъци гореща сгур и пепел, тъй като това често предизвиква запалване или продължително димене на отпадъците и замърсяване на въздуха;

– не изгаряйте в домашните си отоплителни печки или котли пластмаси, гуми, парцали и др., които отделят токсични химични вещества;

– изгарянето на отпадъци е забранено и нарушителите се глобяват!

– за да се намали замърсяването от автомобилния трафик през зимата, не оставяйте автомобила с включен двигател на място продължително време, не използвайте автомобили с неизправно изгаряне  на горивото. Нивата на емисиите от автомобилните двигатели с вътрешно горене се контролират от ИА „Автомобилна администрация” и КАТ.

Община Плевен призовава заедно да опазим чист въздуха в нашия град!“

По този повод нека припомним, че сайтът „Плевен прес“ публикува на 19-ти септември тревожни данни на Европейската агенция по околна среда. Оказва се, че София е най-замърсената столица в Европа. В България между 14 и 18 хиляди души умират поради високите нива на замърсяване. 13 на сто от замърсеността на въздуха в България се дължи на автомобилите, като сред вредните емисии на първо място са фините прахови частици.
Българите дишат най-мръсния въздух на Стария континент, се съобщава в доклада на Европейската агенция по околна среда. Четири от петте града с най-мръсен въздух в Европа са български – Перник, Пловдив, Плевен и Добрич. Хегемонията на най-мръсните български градове е нарушена единствено от Краков – Полша, който е на трето място в петицата. Сред градовете с наднормено запрашаване у нас са още София, Хасково и Велико Търново.

Тази публикация, както и проблемът с фините прахови частици не тревожи управляващите. До този момент не са предприети каквито и да било адекватни мерки за намаляване на опасността за здравето на българите от тези частици.

Категории: Новини

Оставете коментар


Протестът, който разединява

Публикувано на Ное. - 12 - 2018

0 Коментари

Плевен протестира ! Цената...

Публикувано на Ное. - 11 - 2018

0 Коментари

Откриват в Плевен първият...

Публикувано на Ное. - 11 - 2018

0 Коментари

Порожанов: До края на...

Публикувано на Ное. - 10 - 2018

0 Коментари

Над 17 000 души...

Публикувано от юни - 14 - 2017

0 Коментари

На Велики вторник –...

Публикувано от апр. - 3 - 2018

0 Коментари

Само трима водачи на...

Публикувано от мар. - 16 - 2017

1 Коментар

10 000 лева за...

Публикувано от юли - 27 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.