• 9 . Дек. . 2017 - Специален календар за 2018 година издават плевенските архитекти
  • 8 . Дек. . 2017 - Стефан Нинов: Всичко във фондация „Плевен“ ще бъде видимо
  • 8 . Дек. . 2017 - Учителки от ДГ „Слънце“ в гр. Левски с Национален знак за качество
  • 8 . Дек. . 2017 - Испански кооператив търси 800 работници за бране на ягоди
  • 8 . Дек. . 2017 - Изложба от постери на оградата на къща музей „Цар Освободител Александър II“

От пресцентъра на Община Плевен дойде съобщение, с което администрацията приканва плевенчани да помогнат в опазването на чистотата на въздуха в Плевен. В съобщението между другото се казва: „С началото на зимните месеци на територията на община Плевен се наблюдава превишаване на нормите за качество на атмосферния въздух по показатели  фини прахови частици с размер до 10 μm (ФПЧ10) и на полициклични ароматни въглеводороди. Основните им източници са комунално-битовите отоплителни инсталации и транспортните дейности….. Във връзка с наблюдаваното повишение на замърсяването Община Плевен напомня някои основни правила за намаляване на емисиите на замърсители във въздуха през зимния сезон:

– при възможност, използвайте начин за отопление, който не предизвиква отделяне на димни газове във въздуха или те са минимални;

– изолирайте максимално жилището си срещу изпускане на топлината в околната среда;

– не използвайте въглища с високо съдържание на пепел и сяра, както и влажна дървесина;

– проверете състоянието и височината на комините;

– почистете димоходите и комините от сажди, осигурете топлоизолация на комините и защитни „шапки” против попадане или кондензация на влага;

– не изхвърляйте в контейнерите за битови отпадъци гореща сгур и пепел, тъй като това често предизвиква запалване или продължително димене на отпадъците и замърсяване на въздуха;

– не изгаряйте в домашните си отоплителни печки или котли пластмаси, гуми, парцали и др., които отделят токсични химични вещества;

– изгарянето на отпадъци е забранено и нарушителите се глобяват!

– за да се намали замърсяването от автомобилния трафик през зимата, не оставяйте автомобила с включен двигател на място продължително време, не използвайте автомобили с неизправно изгаряне  на горивото. Нивата на емисиите от автомобилните двигатели с вътрешно горене се контролират от ИА „Автомобилна администрация” и КАТ.

Община Плевен призовава заедно да опазим чист въздуха в нашия град!“

По този повод нека припомним, че сайтът „Плевен прес“ публикува на 19-ти септември тревожни данни на Европейската агенция по околна среда. Оказва се, че София е най-замърсената столица в Европа. В България между 14 и 18 хиляди души умират поради високите нива на замърсяване. 13 на сто от замърсеността на въздуха в България се дължи на автомобилите, като сред вредните емисии на първо място са фините прахови частици.
Българите дишат най-мръсния въздух на Стария континент, се съобщава в доклада на Европейската агенция по околна среда. Четири от петте града с най-мръсен въздух в Европа са български – Перник, Пловдив, Плевен и Добрич. Хегемонията на най-мръсните български градове е нарушена единствено от Краков – Полша, който е на трето място в петицата. Сред градовете с наднормено запрашаване у нас са още София, Хасково и Велико Търново.

Тази публикация, както и проблемът с фините прахови частици не тревожи управляващите. До този момент не са предприети каквито и да било адекватни мерки за намаляване на опасността за здравето на българите от тези частици.

Категории: Новини

Оставете коментар


Специален календар за 2018...

Публикувано на Дек. - 9 - 2017

0 Коментари

Стефан Нинов: Всичко във...

Публикувано на Дек. - 8 - 2017

0 Коментари

Учителки от ДГ „Слънце“...

Публикувано на Дек. - 8 - 2017

0 Коментари

Испански кооператив търси 800...

Публикувано на Дек. - 8 - 2017

0 Коментари

Изложба от постери на...

Публикувано на Дек. - 8 - 2017

0 Коментари

Изложба от постери на...

Публикувано от Дек. - 8 - 2017

0 Коментари

На 15-ти март „Човек...

Публикувано от мар. - 10 - 2017

0 Коментари

Във всеки град –...

Публикувано от окт. - 6 - 2017

4 коментара

Реклами

    За Нас         Реклама         Платени публикации        За контакт

           

    Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.