• 25 . юни . 2019 - Важно за търговците: Някои имат още 6 дни за смяна на касовия апарат
 • 25 . юни . 2019 - Осуетиха опит за отвличане в Каменец, извършителите са цяла група
 • 25 . юни . 2019 - Процедура за избор на съдебни заседатели ще бъде открита на сесия на Общинския съвет
 • 25 . юни . 2019 - Р.Радев: В България трябва да преминем от количествен към качествен живот
 • 24 . юни . 2019 - От първи юли: Минималната пенсия нараства с… 12 лева


1885 брой месингови гилзи, получени от Община Плевен от Министерството на обраната, ще бъдат предоставени безвъзмездно на сдружение „Героите на Дойран“ за изграждането на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия в града. Решението бе прието с 31 гласа „за“  от Общинския съвет на Плевен, като предложението бе внесено като извънредна точка в дневния ред на съветниците.

През септември 2018 г. в Областна администрация Плевен бе представен проекта за макет на паметника , който се реализира под патронажа на министъра на отбраната  Красимир Каракачанов.

Със свое решение от януари тази година Общинският съвет даде съгласие да се подготви искане до Министерство на отбраната за безвъзмездно предоставяне на 16 т месингови гилзи, които да се използват за изграждане на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия в Плевен. Със същото решение съветниците упълномощиха кмета на общината Георг Спартански да извърши необходимите правни и фактически действия за това. На 20 март 2019 г. последва заповед на министъра на отбраната за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху 1885 броя месингови гилзи на Община Плевен. В компетентността на Общинския съвет е да се разпореди с това дарение по волята на дарителя. В тази връзка днес съветниците приеха гилзите да бъдат дарени на сдружение „Героите на Дойран“, инициатор за изграждане на паметника. Балансовата стойност на гилзите съгласно документите е 126 295 лв.

Идейният проект за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия е той да бъде от няколко фигури – в центъра ще се издига фигурата на командира на дивизията ген. Владимир Вазов, а в четирите страни на паметника – фигури на четирима войници, символизиращи четирите войни, в които са участвали Четвърти пехотен плевенски полк и сформираната по-късно Девета пехотна плевенска дивизия. Предвижда се фигурите да бъдат изградени от материала от дарените гилзи.

Категории: Култура, Новини

Оставете коментар


Важно за търговците: Някои...

Публикувано на юни - 25 - 2019

0 Коментари

Осуетиха опит за отвличане...

Публикувано на юни - 25 - 2019

0 Коментари

Процедура за избор на...

Публикувано на юни - 25 - 2019

0 Коментари

Р.Радев: В България трябва...

Публикувано на юни - 25 - 2019

0 Коментари

От първи юли: Минималната...

Публикувано на юни - 24 - 2019

1 Коментар

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.