• 17 . сеп. . 2019 - БФС отлага решението си по казуса със Спартак
 • 17 . сеп. . 2019 - УС на Спартак: Футболистите не се явиха в Монтана заради неразбирателство за осигурителните си вноски
 • 17 . сеп. . 2019 - Обсъждат продажба на плувен комплекс в Индустриална зона в Плевен
 • 17 . сеп. . 2019 - Започва благотворителна кампания в помощ на седемгодишно момче
 • 17 . сеп. . 2019 - Георги Лозанов: Това е война срещу България. Със скандали няма да я спечелим.


1885 брой месингови гилзи, получени от Община Плевен от Министерството на обраната, ще бъдат предоставени безвъзмездно на сдружение „Героите на Дойран“ за изграждането на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия в града. Решението бе прието с 31 гласа „за“  от Общинския съвет на Плевен, като предложението бе внесено като извънредна точка в дневния ред на съветниците.

През септември 2018 г. в Областна администрация Плевен бе представен проекта за макет на паметника , който се реализира под патронажа на министъра на отбраната  Красимир Каракачанов.

Със свое решение от януари тази година Общинският съвет даде съгласие да се подготви искане до Министерство на отбраната за безвъзмездно предоставяне на 16 т месингови гилзи, които да се използват за изграждане на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия в Плевен. Със същото решение съветниците упълномощиха кмета на общината Георг Спартански да извърши необходимите правни и фактически действия за това. На 20 март 2019 г. последва заповед на министъра на отбраната за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху 1885 броя месингови гилзи на Община Плевен. В компетентността на Общинския съвет е да се разпореди с това дарение по волята на дарителя. В тази връзка днес съветниците приеха гилзите да бъдат дарени на сдружение „Героите на Дойран“, инициатор за изграждане на паметника. Балансовата стойност на гилзите съгласно документите е 126 295 лв.

Идейният проект за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия е той да бъде от няколко фигури – в центъра ще се издига фигурата на командира на дивизията ген. Владимир Вазов, а в четирите страни на паметника – фигури на четирима войници, символизиращи четирите войни, в които са участвали Четвърти пехотен плевенски полк и сформираната по-късно Девета пехотна плевенска дивизия. Предвижда се фигурите да бъдат изградени от материала от дарените гилзи.

Категории: Култура, Новини

Оставете коментар


БФС отлага решението си...

Публикувано на сеп. - 17 - 2019

0 Коментари

УС на Спартак: Футболистите...

Публикувано на сеп. - 17 - 2019

0 Коментари

Обсъждат продажба на плувен...

Публикувано на сеп. - 17 - 2019

0 Коментари

Георги Лозанов: Това е...

Публикувано на сеп. - 17 - 2019

0 Коментари

На 1-ви ноември ще...

Публикувано от окт. - 17 - 2017

0 Коментари

Плевен със стъпка в...

Публикувано от май - 11 - 2019

0 Коментари

Как обществото ни може...

Публикувано от февр. - 20 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кой кандидат-кмет на Плевен ще подкрепите на предстоящите избори?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.