• 19 . сеп. . 2019 - Кметската битка за Белене се завързва
 • 19 . сеп. . 2019 - Заради неявяването на футболистите Спартак глобен с 2000 лева и минус 3 точки
 • 19 . сеп. . 2019 - Ярослав Димитров, ОИК: 118 225 са избирателите в община Плевен
 • 19 . сеп. . 2019 - Постоянните комисии в Общински съвет – Плевен, заседават на 20 и 24 септември
 • 18 . сеп. . 2019 - Зам.-министър Амелия Гешева представи в Плевен програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“

Община Левски е победител в тазгодишното издание на конкурса на „Екопак България“ АД „Най-зелена община“. Проектът, който получи приза за Най-зелена малка община за 2018 г., предвижда 5000 души от град Левски и село Обнова да бъдат информирани за значението на процеса на разделно събиране на отпадъци за опазването на околната среда.

За целта ще се организира „Зелено училище за малки и големи“, което да се посещава от гражданите заедно с техните деца и внуци. „Баба, дядо, мама, татко и аз“ ще бъдат обучавани по специална методика, за да получат необходимото екологично образование и да станат посланици на зеленото знание. Концепцията е базирана на въздействие върху когнитивните процеси и поведение в семейството.

Участниците в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти бяха оценявани по критерии като креативност, иновативност, мащабност, добри практики и резултатност.

„Щастлива съм, че получаваме приза „Най-зелена община“ за 2018 г. в конкурса на „Екопак България“. С тази награда се увенчават нашите усилия да създадем у гражданите на общината съзнание, че от всички нас зависи опазването на околната среда и повишаването на качеството на живот. Проектът ни е фокусиран върху семейството, най-малката общност, защото вярваме, че примерът е заразителен и се надяваме преминалите през Зеленото училище да предадат зелената идея нататък.“, заяви кметът на  община Левски Любка Александрова. Тя допълни, че ако се мисли превантивно, има по-големи шансове да бъде спечелена в бъдеще битката с отпадъците. “Идеята е наученото да се мултиплицира сред хората, с които обучените общуват, да се предаде шафетата на разумното отношение към отпадъците, които всеки от нас генерира.”, обясни г-жа Александрова.

Кампанията в общината ще приключи с всенародна игра „Сливи за смет“, като на всички участници, предали по 25 кг разделно събрани отпадъци от опаковки, ще бъдат предоставени подаръчни ваучери за храна.

„Организираме конкурса „Най-зелена община“ сред общините, партньори на „Екопак България“ АД, за да насърчим активността и иновативността при провеждането на екологични политики на местно ниво. Вдъхновяващо беше за членовете на журито да видят, че проектът на община Левски се базира на научен подход и разчита на емоционалната връзка в общността за разпространение на информацията за ползата от разделно събиране на отпадъци от опаковки.“, каза при връчването на чека за 10 000 лв. Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД.

Конкурсът „Най-зелена община“ се организира за четвърта година. За призовете се състезават общините, с които „Екопак България“ АД има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

През септември 2019 г. ще стартира новото издание на конкурса „Най-зелена община“. В него могат да кандидатстват всички общини – партньори на „Екопак България“.

Условията за участие в конкурса ще бъдат публикувани през септември на сайта: http://ecopack.bg/naizelenaobshtina/

Източник-Община Левски

  

Категории: Новини

един отговор са публикувани.

 1. Отровен плевналия каза:

  А Плевен е най-замърсен град в България. Не се мие съгласно разчетите. Къде отиват парите ни?

Оставете коментар


Спрете да зареждате в...

Публикувано от окт. - 21 - 2018

2 коментара

Плевен с добри условия...

Публикувано от ное. - 2 - 2017

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано от юни - 14 - 2019

0 Коментари

Ранна покана

Публикувано от мар. - 23 - 2017

0 Коментари

Младо момче в кома...

Публикувано от юли - 4 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кой кандидат-кмет на Плевен ще подкрепите на предстоящите избори?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.