• 22 . ян. . 2019 - Основен футболист на Спартак аут до края на сезона
 • 22 . ян. . 2019 - В помощ на студента: Вече приемат документи за лятна ваканционна заетост на студенти в Германия
 • 22 . ян. . 2019 - В Чомаковци пак спират водата
 • 22 . ян. . 2019 - 10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен път
 • 22 . ян. . 2019 - Национална откриваща среща по проект DANUBE FLOODPLAIN

В резултат приходите от данъци в общинския бюджет нараснаха от 8 на 24 милиона лева. Гражданите обаче, които с данъците си напълниха бюджета, не получиха облекчение чрез нулеви ставки на таксите.

Ставката за данъка да е на максималния размер, а таксата да е нула. Това са предложили данъчни специалисти на финансистите от общината. Аргументите на специалистите за това предложение  са полагащите се в такива случаи големи облекчения – с цели 50 %. Собствениците например на 1 жилище, а това са 90 % от случаите, ще плащат данък върху имота с 50 % намаление. Хората с ТЕЛК – със 75 % намаление, което на практика е с 2-3 лева по-малко отколкото са плащали преди с ниската ставка. По този начин социално защитими ще бъдат хората с един имот, които са мнозинството от живеещите в община Плевен, както и собствениците с ТЕЛК решения. Другият аргумент е за възможността да се прехвърлят сумите от данъци за такси, докато с таксите прехвърляния не са възможни. От предложението на данъчните специалисти обаче се възприема само частта за високите данъчни ставки. За нулевите такси се мълчи. Общинските съветници одобряват предложението на администрацията за високият размер на данък сгради и така от 8 милиона данъчни приходи през 2006 година, сега общината прибира от гражданите над 24 милиона. Защото освен данъци почти нищо друго няма като приход в общинския бюджет. Така администрацията отчита висока събираемост – близо 75 % /никой не реализирва 100 %/, недобор – 30 %, но на таксите събираемостта е едва 15 %.  Така данъчните не могат да си съберат таксите, а гражданите не могат да се отърват от тях, защото са дължими, а натрупаните лихви ги правят още по-тежки за издължаване. Ако финансистите в общината бяха приели идеята за нулева ставка на таксите, това щеше да е глътка въздух за всеки собственик на жилище и кола. За сега обаче въздухът е спрян.

Категории: Икономика

Оставете коментар


В помощ на студента:...

Публикувано на ян. - 22 - 2019

0 Коментари

В Чомаковци пак спират...

Публикувано на ян. - 22 - 2019

0 Коментари

10 дни за ползване...

Публикувано на ян. - 22 - 2019

0 Коментари

Кой преби дядо Георги...

Публикувано от окт. - 21 - 2018

1 Коментар

Две читалища останаха без...

Публикувано от февр. - 19 - 2018

0 Коментари

Честит празник на всички...

Публикувано от Ное. - 1 - 2017

1 Коментар

Студентите на МУ-Плевен за...

Публикувано от Ное. - 7 - 2017

0 Коментари

България ще погине от...

Публикувано от май - 1 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.