• 21 . май . 2019 - Пътят Червен бряг – Чомаковци отново е затворен. Има опасност от ПТП.
 • 20 . май . 2019 - Ще пръскат с пестициди в Плевен и селата Гривица и Радишево.
 • 20 . май . 2019 - На 24-ти май – временно ограничаване на движението в Плевен
 • 20 . май . 2019 - Доставиха 271 хил. избирателни бюлетини за област Плевен
 • 20 . май . 2019 - За първи път плевенски хирурзи извършиха робот-асистирана операция на пациент с язва на стомаха

В резултат приходите от данъци в общинския бюджет нараснаха от 8 на 24 милиона лева. Гражданите обаче, които с данъците си напълниха бюджета, не получиха облекчение чрез нулеви ставки на таксите.

Ставката за данъка да е на максималния размер, а таксата да е нула. Това са предложили данъчни специалисти на финансистите от общината. Аргументите на специалистите за това предложение  са полагащите се в такива случаи големи облекчения – с цели 50 %. Собствениците например на 1 жилище, а това са 90 % от случаите, ще плащат данък върху имота с 50 % намаление. Хората с ТЕЛК – със 75 % намаление, което на практика е с 2-3 лева по-малко отколкото са плащали преди с ниската ставка. По този начин социално защитими ще бъдат хората с един имот, които са мнозинството от живеещите в община Плевен, както и собствениците с ТЕЛК решения. Другият аргумент е за възможността да се прехвърлят сумите от данъци за такси, докато с таксите прехвърляния не са възможни. От предложението на данъчните специалисти обаче се възприема само частта за високите данъчни ставки. За нулевите такси се мълчи. Общинските съветници одобряват предложението на администрацията за високият размер на данък сгради и така от 8 милиона данъчни приходи през 2006 година, сега общината прибира от гражданите над 24 милиона. Защото освен данъци почти нищо друго няма като приход в общинския бюджет. Така администрацията отчита висока събираемост – близо 75 % /никой не реализирва 100 %/, недобор – 30 %, но на таксите събираемостта е едва 15 %.  Така данъчните не могат да си съберат таксите, а гражданите не могат да се отърват от тях, защото са дължими, а натрупаните лихви ги правят още по-тежки за издължаване. Ако финансистите в общината бяха приели идеята за нулева ставка на таксите, това щеше да е глътка въздух за всеки собственик на жилище и кола. За сега обаче въздухът е спрян.

Категории: Икономика

Оставете коментар


Пътят Червен бряг –...

Публикувано на май - 21 - 2019

0 Коментари

Ще пръскат с пестициди...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

На 24-ти май –...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

За първи път плевенски...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

  • Ще гласувате ли на изборите за Европейски парламент на 26 май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.