• 20 . юли . 2019 - Марешки с писмо до Тръмп: Не притискайте България!
 • 20 . юли . 2019 - Алжир спечели Купата на африканските нации, сълзите останаха за Сенегал
 • 20 . юли . 2019 - Св. Илия — пророкът, когото Господ прибра жив на небето
 • 19 . юли . 2019 - Отиде си баскетболната легенда Цвятко Барчовски
 • 19 . юли . 2019 - Белгийски футбол клуб изхвърча от Европа заради тотаджийство

Образованието е акцентът в приетия наскоро от ОбС – Плевен план за действие за интеграция на ромите. Обикновено подобни документи са пълни с административна скука. Този план обаче прави изключение. Липсват канцеларските клишета. Текстовете са четивни, анализите интересни. Всички те са подкрепени със статистически данни.

Така разбираме, че в община Плевен с население близо 150 хил. души, 85 % са българи, 2.5 %  – турци и над 3 % – роми. По отношение на образованието от 5 000 роми едва 4 % са със средно и висше образование, 80 % са с незавършено, основно или начално образование. Както и че от всички икономически неактивни граждани 77.06 % – са роми.

От анализът направен в плана се вижда, че безработицата е неразривно свързана и с етническата принадлежност. Сред българската етническа група тя е 11.6 %, сред турската – 27.4 %, сред ромската – 41.4 %.

Ето защо акцентът в приетия план е образованието. Посочени са образователните цели, дейностите за постигането им, сроковете за реализация и финансирането. Изобщо – добре обмислен и направен план за интеграция, за което авторите му /които и да са те/, заслужават похвала за труда си.

Ако беше обсъден от страна на общинските съветници и му беше дадена гласност, може би щяха да изникнат и интересни въпроси по него. Като например има ли мултиетнически училища в община Плевен, за които става дума в плана ? Или защо се говори за „ромска история“ когато такава няма ?

Любопитна подробност е, че общинските съветници от ДПС не взеха  никакво отношение към плана. Както между впрочем и останалите техни колеги, защото въпросният план просто бе гласуван без дебати. Което буди недоумение когато става въпрос за такова кардинално нещо като интегриране на ромите чрез образование.

Категории: Новини

Оставете коментар


Марешки с писмо до...

Публикувано на юли - 20 - 2019

0 Коментари

Алжир спечели Купата на...

Публикувано на юли - 20 - 2019

0 Коментари

Св. Илия — пророкът,...

Публикувано на юли - 20 - 2019

0 Коментари

Плевен с хепънинг за...

Публикувано от ное. - 14 - 2017

0 Коментари

От пусто в празно:...

Публикувано от юли - 1 - 2019

0 Коментари

На 18-ти август –...

Публикувано от авг. - 11 - 2017

0 Коментари

„Джъмбо“ остави Плевен и...

Публикувано от юни - 3 - 2018

17 коментара

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.