• 20 . юни . 2019 - НОИ: Въвеждат се нови образци на документи за изплащане на парични обезщетения и помощи
 • 20 . юни . 2019 - Лятото е тук: Извадиха поредна змия от мазе в „Дружба“
 • 20 . юни . 2019 - Дичо и Теди Кацарова идват в Левски
 • 20 . юни . 2019 - На 2 юли приключва приемът на годишни уведомления от работодатели по Закона за хората с увреждания
 • 20 . юни . 2019 - Хванаха крадец от Д. Митрополия след 2 месеца търсене

Круши доставени по програма „Училищен плод“. Снимка – „Плевен прес“.

Това, което виждате на снимката са круши, доставени в едно плевенско училище. В почти всички плевенски училища ситуацията е сходна, но директорите все още не желаят да дадат гласност на проблема. Запазваме имената им, като се надяваме, че те ще намерят начин и средства да решат възникналия проблем в името на здравето на децата.

Ние обаче се свързахме с дирекция „Училищен плод и училищно мляко“ в Министерството на земеделието, на телефон 02/8187506. От там любезно ни бе отговорено, че те не могат да ни дадат информация. Обърнахме се и към Фонд „Земеделие“, но телефоните им не отговаряха.

От свои източници научихме, че само три /?/ фирми снабдяват всички български училища по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Както и, че всички плевенски училища се зареждат с плодове и зеленчуци от фирма „Дивела фрут“ ЕООД, София.

В началото на октомври излезе информация, че софийски училища се отказват от въпросните програми. Причината – програмите, вместо да подпомогнат здравословното хранене на децата, всъщност водят до неудобства и неясноти.  Доставят се плодове, които са били замразени, изисква се от училищата да имат условия за съхранението им, не се дават редовно графици за доставките, не винаги е ясен произхода на плодовете и зеленчуците и т.н.

Чавдар Маринов от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци определя ситуацията като „административен хаос, внедрен чрез бързите промени в наредбата“ и припомни изискването на асоциацията да бъде изследван капацитетът на фирмите, които участват в схемите.

„Имаме доста сигнали от директори на учебни заведения и земеделски производители, които твърдят, че искат да се откажат от схемата. Много са писмата към нас, които споделят това тяхно желание за отказ“.

Във въпросната асоциация за сега няма подадени сигнали от директори на плевенски училища за отказ от програмите.

„Училищен плод“ – круши. Снимка – „Плевен прес“.

Категории: Новини

Оставете коментар


НОИ: Въвеждат се нови...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Лятото е тук: Извадиха...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Дичо и Теди Кацарова...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

На 2 юли приключва...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Хванаха крадец от Д....

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.