• 25 . юни . 2019 - Списък на плевенските съдии в професионалния футбол този сезон
 • 25 . юни . 2019 - Важно за търговците: Някои имат още 6 дни за смяна на касовия апарат
 • 25 . юни . 2019 - Осуетиха опит за отвличане в Каменец, извършителите са цяла група
 • 25 . юни . 2019 - Процедура за избор на съдебни заседатели ще бъде открита на сесия на Общинския съвет
 • 25 . юни . 2019 - Р.Радев: В България трябва да преминем от количествен към качествен живот

На 18-ти април се навършиха 80 години от създаването на обичаното „Дунавско хоро“ от Дико Илиев. По този повод от Съюза на българските музикални и танцови дейци обявиха инициатива за изиграване на хорото на 22-ри април, в 22 града на страната. Между тях бе и Плевен. В 11.00 ч. във всички тези градове духови оркестри и танцови състави трябва да изпълнят прочутото хоро.

В Плевен общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков и танцьори от Северняшкия ансамбъл изпълниха творбата на големия българин. Не повече от 60-70 човека станаха свидетели на проявата и се радваха на българските ритми. Тя бе рекламирана като „атрактивен флашмоб“. За съжаление не успя да се превърне в „моментна тълпа“ каквото е значението на чуждата дума. Може би защото животът ни съвсем не е Wonderful /прекрасен/….

Затова по-добре да си припомним думите на анонимен негов почитател от град Оряхово, където Дико Илиев прекарва 42 години от своя живот. Голяма част от творчеството му е написано именно тук, вдъхновявали са го природата, хората , и най – вече синия бял Дунав!
„Ще ви разкажа как е написал “ Дайчовото“ хоро, то е посветено на дрипавия циганин Дайчо. Прибирайки се от гората със събраните на гръб съчки , клони когато минел покрай музикантите насред мегдана, циганина Дайчо хвърлял наръча с дърва и се хващал на хорото, толкова много обичал хората, че волното му и бедно сърце не траело без игра…Видял и разбрал това бай Дико му казал:  „Дайчо, ще напиша за теб хоро, да знаеш и да ме споменаваш.“ Така е било написано и посветено „Дайчовото “ хоро…
А“ Александрийката“, е най-хубавото хоро за мен…написано след като е погребал 19 годишната си дъщеря в гробищата на Оряхово. Искал е тя да живее вечно и да радва хората, а не да навява мъка и печал.  Бай Дико има след това друга дъщеря подновила името на сестра си.“

Не е нужен „флашмоб“, а ПАМЕТ !

Категории: Култура

Оставете коментар


Списък на плевенските съдии...

Публикувано на юни - 25 - 2019

0 Коментари

Важно за търговците: Някои...

Публикувано на юни - 25 - 2019

0 Коментари

Осуетиха опит за отвличане...

Публикувано на юни - 25 - 2019

0 Коментари

Процедура за избор на...

Публикувано на юни - 25 - 2019

0 Коментари

Р.Радев: В България трябва...

Публикувано на юни - 25 - 2019

0 Коментари

Посещения и срещи на...

Публикувано от ян. - 28 - 2019

0 Коментари

НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано от юни - 14 - 2019

0 Коментари

Честит 1-ви април !

Публикувано от апр. - 1 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.