• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Снимката е илюстративна.

Недоглеждането е в липсата на поставен срок, в който да се изпълни решение на Общинския съвет свързано с въпросната награда. За какво става дума ?

На 3-ти април т.г. се проведе извънредна сесия на ОбС с точка единствена в дневния ред: Приемане на Наредба 11 за символите, почетните знаци и отличията на община Плевен. Тя сложи най-после някакъв ред и обективност в тяхното раздаване. Общинските съветници гласуваха и приеха, че „Награда „Плевен“ се присъжда за изключителни постижения в дадена област през предходната календарна година“ / чл. 43, раздел II/ . И решиха, че „със заповед на Кмета на Община Плевен се изработва статут на награда „Плевен“, който след одобрението на ОбС става неразделна част от наредбата“. Но забравиха да сложат срок на изпълнение, с който да определят времевите рамки, в които статутът да стане реалност. И макар, че направиха извънредна сесия за приемането на Наредба 11, този пропуск неглижира нейната тежест. Този факт явно е убягнал от вниманието и на две от постоянните комисии към ОбС, които имат отношение към въпроса: ПК по изпълнение на решенията и ПК по култура.

В същото време общини като Русе, Велико Търново, Пловдив дават едноименни награди на свои съграждани и по този начин стимулират умните и талантливи сред тях. И това става по прозрачен и принципен път, регламентиран със съответния статут. Да не говорим, че това е реклама и за самия град. Тази година цяла България чу и видя връчването на награда „Пловдив“, която общината дава за „ярки постижения в изкуството и културата“. Една награда учредена още през 1981 година, която се връчва в 8 раздела: литература, художествен превод, журналистика, театър, музика, архитектура, изобразително изкуство и фотография. Носителите на наградата се определят с приет от ОбС в Пловдив прецизиран статут от специализирани комисии за всеки раздел.

В Плевен тази година по случай 24-ти май раздадоха 140 /?!/ награди на просветни дейци и 5 на културни. Последните щяха да бъдат много повече, ако преди две години отдел „Култура“ не беше сложил някакъв ред и регламент в раздаването им. Нищо против тези награди, освен че бройката прави тежестта им лека, а и те самите са обвързани с 24-ти май, което е друго признание.

Във време, в което чувството за справедливост е нажежено до червено, една награда „Плевен“ с прозрачен и прецизиран статут би внесла надежда сред почтените и талантливи плевенчани в много области, не само в образованието. Защото Плевен – това са неговите хора, а не властимащите. Последните трябва да приемат, че напредъка се дължи не на тях, а на образованите, високо ерудирани и морални хора. И трябва да им отдадат дължимото включително и с такава награда – Награда „Плевен“.

Категории: Култура

един отговор са публикувани.

 1. Нарцис каза:

  Кмета: Ааа, верно, че имаше нещо такова! Забравих да си поставя сам срок за изпълнение! Ама, това е така, защото ЖАБКИТЕ ме разсеяха, а пък и постоянно съм във ФЕЙСБУК!

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

6,8% е ръстът на...

Публикувано от дек. - 21 - 2018

0 Коментари

Защо мълчи „Плевен прес“...

Публикувано от ян. - 18 - 2018

0 Коментари

В помощ на студента:...

Публикувано от ян. - 22 - 2019

0 Коментари

Артисти на простор

Публикувано от сеп. - 29 - 2018

0 Коментари

Над 150 са участниците...

Публикувано от февр. - 7 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.