• 25 . апр. . 2019 - „Възраждане” го подкрепят 43 % в анкетата на „Плевен прес”. Втори са БСП със 17 %, а 14 % – не желаят да гласуват
 • 25 . апр. . 2019 - Ако не знаете : Христос е бил обесен ?!
 • 25 . апр. . 2019 - Деца, родители и баби заедно боядисват великденски яйца в Асеновци
 • 25 . апр. . 2019 - Зеленогорски дава пресконференция по въпроси свързани с ДБГ
 • 25 . апр. . 2019 - БК Спартак надви Академик(София) с 89:78

Източник-Община Плевен

„Приетият от Общински съвет – Плевен, сборен бюджет на Общината за 2019 година е реалният и възможен към момента, защото стъпва на реални данни, а не на кухи обещания и обеми.“ Така определи Бюджет 2019 на Община Плевен председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Той направи оценка на новия финансов план на общината на пресконференция ден след заседанието на местния парламент:

„Номинално Бюджет 2019 на Община Плевен е по-висок в сравнение с миналогодишния и възлиза на малко над 103 млн. лв. Конкретни числа по раздели няма да цитирам, защото всеки може да се запознае подробно с тях от страницата на Общинския съвет, където всичко е публикувано. Като лична оценка мога да кажа, че това е реалният и възможен бюджет на Общината към този момент, защото стъпва на реалните цифри и прогнози. В последните два мандата е прекратена порочната практика да залагаме едни кухи приходи, най-вече от приватизация, с ясното съзнание, че не можем да ги изпълним. Тези кухи приходи се залагаха съответно и в разходната част, за да се удовлетворят прогнозно всички искания, с които Общината е залята, за ремонти на улици, осветление и т.н. Така в началото на всяка финансова година се заявяваше, че при изпълнение на съответната приватизационна програма ще се реализират и ремонти. Това беше популистки начин за правене на бюджет който, слава богу, от 7-8 години в Община Плевен не прилагаме.

За тази година от предвидените 103 млн.лв., близо 60 на сто, което е 61 млн.лв. са за делегираните държавни дейности итези средства са гарантирани. Ще подчертая, че досега в годините назад, държавата винаги е изпълнявала на 100 процента своите ангажименти към общините и специално към нашата община. Останалите близо 40 млн. лв. са собствените ни приходи, които също смятам, че ще съумеем да съберем, защото са разчетени на база на достигнатите нива на събираемост през изминалата година. Не сме си позволявали лукса да правим това, което коментирах по-горе. Затова пак казвам – това е реалният и възможен бюджет за Плевен. Възможен, защото по принцип това са възможностите на българските общини, и тук не говоря само за Община Плевен.

Традиционно в Бюджет 2019 най-много са средствата за функция „Образование“ – почти 50 млн.лв. За всички функции запазваме нивата на финансиране. И друг път съм коментирал, че Общинският съвет като орган на местно самоуправление на практика може да влияе само върху една малка част от общия бюджет – това са едни между 7 и 8 на сто, които можем да насочим. Тези средства най-общо казано отиват за културен календар, дофинансиране на дейности, за спортен календар, инвестиционна програма. Тази година например са увеличени финансовите средства за подкрепа на спортните клубове. Общинският съвет гласува 540 000 лева за група „Физическа култура и спорт“. Миналата година отделените средства в тази група бяха 500 000 лв., добавените още 40 000 лева за сметка на фонд „Резервен“.

Отново ще подпомага участието на талантливи деца с изявени дарби от училищата в общината, предвидените средства за това са 20 000 лв. Средствата за културни мероприятия в Културния календар, след приетите изменения по време на заседанието, за 2019-та са общо 292 000 лв. С общински средства отново ще бъде покрита стойността на картите за пътуване на почетните ни и заслужили граждани по всички тролейбусни линии на „Тролейбусен транспорт” – Плевен. Това са само част от числата. И с риск да се повторя, ще напомня, че бюджетът не е свещена крава. Това е динамичен документ и може да бъде променян в рамките на годината според обстоятелствата.“

Категории: Новини

един отговор са публикувани.

 1. Анти-ГЕРБ каза:

  Пълни лъжи и измами! Долу ГЕРБ!

Оставете коментар


„Възраждане” го подкрепят...

Публикувано на апр. - 25 - 2019

0 Коментари

Ако не знаете :...

Публикувано на апр. - 25 - 2019

0 Коментари

Деца, родители и баби...

Публикувано на апр. - 25 - 2019

0 Коментари

За любителите на футбола:...

Публикувано от мар. - 18 - 2019

0 Коментари

Спартански: Важното е...

Публикувано от апр. - 26 - 2017

0 Коментари

Мартин Митев: От днешното...

Публикувано от окт. - 15 - 2018

0 Коментари

85 години Начално училище...

Публикувано от апр. - 28 - 2017

0 Коментари

От МВР-Плевен с ценни...

Публикувано от дек. - 17 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.