• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Работна среща се проведе в Плевен във връзка с онлайн мрежата „Платформа за достъп до информация„. Уеб платформата е създадена още през 2017 от Министерски съвет, дирекция „Модернизация на администрацията”. В работната среща участие взеха представители на областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново и общините на тяхна територия.

Начинът на използване на платформата от граждани, НПО-та и институции бе представен от Красимир Божанов, директор на дирекция „Модернизация на администрацията” към МС.

Пред медиите господин Божанов разясни същността и целта на платформата. Чрез нея се пести чисто административно време за отговаряне на обществени запитвания от един и същ характер. „Ако примерно дадено национално събитие се случи и получим 15 идентични запитвания от различни медии от страната,те ще могат да видят на платформата как сме отговорили на колегите им и така ще си прецизират въпросите.“

Така се пестят административни ресурси и време.

Освен това гражданите и юридическите лица ще могат свободно да разглеждат различни казуси от страната и черпят опит. Така случаите на отказан достъп до информация няма вече да са индивидуално, а национално достояние и въпрос.

По време на брифинга бе повдигнат въпросът дали върнатите онлайн откази за достъп до информация,могат да бъдат използвани в съда чрез разпечатка на екрана. Юристите от Министерски съвет казаха,че вероятно е възможно, въпреки че немалко спънки ще бъдат налице- повечето съдии все още изискват т.н. административна преписка или подпис за вярност с оригинала.

От първи юли се очаква по-мащабна акция по популяризиране на платформата. “ И сега е възможно да я посетите и поискате информация,но не е сигурно дали институцията отсреща ще Ви отговорим. Предстои да обучаваме държавните институции и общините как да я използват“-завърши Красимир Божанов.

Линк към платформата:

https://pitay.government.bg/PDoiExt/indexExt.jsf
Категории: Новини, Общество

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.