• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Както стана известно общинските съветници не приеха предоставянето на безвъзмездно право на ползване  къщата на ген. Винаров от страна на едноименното сдружение. Същото не иска никакво финансиране от страна на общината, само правото да я ползва безвъзмездно срещу ангажимент да я ремонтира и поддържа със собствени средства.  А общината няма предвидени средства за подобни дейности и затова кметът Спартански внася предложение за предоставяне на безвъзмездно право на ползване.

Вместо да обсъждат при какви условия, за какви цели и при какви срокове биха предоставили въпросната къща, общинарите се впуснаха в люти словесни битки за генерала. Бил ли е той враг, убиец и престъпник или не ?! Виновен ли е за комунистическите лагери и смъртта на Асен Коларов /с псевдоним Асен Разцветников/ ? Заговори се даже за националсоциалисти и фашизъм. Общинските съветници от ГЕРБ клеймяха по всички възможни линии комуниста Винаров.

От своя страна БСП защити името му като инициатор за изграждане на парк „Кайлъка“, за липсата на каквито и да е документи в Регионалния исторически музей доказващи „престъпната“ му дейност, за дарените лични средства за изграждането на парка, за заслугата му този парк да го има. Това обаче не помогна. Предложението на кмета Спартански бе отхвърлено.

Като слуша човек яростните нападки срещу ген. Винаров неволно си спомня думите на руския писател дисидент Сергей Довлатов: „След комунистите най-много мразя антикомунистите“.

Не се чу какво мислят тези антикомунисти за самата къща, рушаща се и без възможност от страна на общината да я ремонтира и поддържа ? Какво мислят за възможността да се направи в нея експозиция за парк „Кайлъка“ – неговата история, минало и бъдеще ? Какво мислят за факта, че ген. Винаров е почетен гражданин на Плевен утвърден с решение на Общинския съвет ?

Кметът Спартански тактично подложи въпроса на обсъждане „за да чуят гражданите на Плевен мотивите на избраните от тях общински съветници как решават съдбата на къщата на ген. Винаров“.

Е, те го решиха. Съвсем по антикомунистически. Остава да видим решението на гражданите. Ще изберат ли догодина същите общински съветници ?

Категории: Общество

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Кукери вместо тикви

Публикувано от окт. - 30 - 2018

0 Коментари

Над 65 000 лева...

Публикувано от юни - 12 - 2018

0 Коментари

Спартански: Важното е...

Публикувано от апр. - 26 - 2017

0 Коментари

10 000 лева за...

Публикувано от юли - 27 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.