• 23 . мар. . 2019 - Костадин Костадинов пред „Плевен прес”: Медиите ги е страх да ни отразяват
 • 23 . мар. . 2019 - Цецка Цачева подава оставка заради скандала с апартаментите
 • 22 . мар. . 2019 - Намаление с 20 % на регистрираните престъпления отчита ОДМВР – Плевен
 • 21 . мар. . 2019 - ОДМВР – Плевен ще проверява себе си
 • 21 . мар. . 2019 - Циркът с кмета на Червен бряг продължава

Източник-Плевен прес

Ако не сте чели нищо от Николай Василиевич Гогол,  но сте гледали „Бандата на Оушън” и „Две гърмящи дула”, със сигурност „Картоиграчи” ще ви хареса. Това е пиесата, която на 9-ти февруари плевенските актьори ще изиграят в ДТ „Иван Радоев”. А защо цитираме двата филма ? Защото се оказаха източник на вдъхновение за гост – режисьора от Русия – Денис Азаров. Това сподели той днес пред журналисти. И още: „По тази причина нека зрителите очакват един весел и модерен театър, да не мислят, че ще ги занимаваме с отживелици от 19 – ти век ”, каза руснакът.

Кой е Денис Азаров ? Известно име в Русия, нестандартен режисьор с провокативно мислене. Известен не само в Русия, но и в Европа. Режисира както театрални, така и музикални спектакли. Поставил и друга пиеса на Гогол – „Ревизор”, посрещната радушно от публика и критика.

Гост-режисьорът Денис Азаров

В България е за първи път и неговата спирка е ДТ „Иван Радоев”, заради актьорския състав и условията, които театърът му осигурява, за да реализира спектакъла. „Картоиграчи” е пиеса, която Азаров поставя за първи път и то в Плевен.  Героите в нея са хора на момента, наслаждаващи се изцяло на живота, искащи да получат всичко тук и сега. Протагонистите обичат своя живот и грабят с пълни шепи от него.  Дори и тогава когато постигат целите си с мошеничество. В това е и парадоксът на цялата творба, или поне така го вижда Денис Азаров.

Пиесата ”Картоиграчи”  на Гогол ще дебютира пред плевенчани на 9 – ти февруари.  Седмица след това на 15 – ти февруари трупата на ДКТ ”Иван Радоев” ще изнесе новата си постановка и на сцената на Сатиричния театър в София.

Датата 9-ти февруари не е избрана случайно, заяви директорът на театъра Васил Василев. Тя маркира юбилейния стотен сезон, откакто плевенския театър поставя редовно творби на наши и чужди автори както на своя, така и на международна сцена. Първата пиеса, появила  се на сцената на родния театър е с дата 6-ти февруари 1919 г. и се нарича „Ким”.

С началото на „Сезон 2019” чрез „Картоиграчи” на Гогол, директорът на ДКТ ”Иван Радоев” Васил Василев очаква поредна успешна година. В нея ще се впише и бъдещият „Театрален фестивал” на 8 – 10 февруари, когато на плевенска сцена ще гастролират театри от Русия, Полша, Сърбия, Литва, Естония, Румъния и Македония. Идеята е по-късно да се основе асоциация между театрите от тези страни, която ще организира гастроли и обмен на опит между техните трупи.

Категории: Култура, Новини

Оставете коментар


Костадин Костадинов ...

Публикувано на мар. - 23 - 2019

0 Коментари

Цецка Цачева подава оставка...

Публикувано на мар. - 23 - 2019

0 Коментари

Намаление с 20 %...

Публикувано на мар. - 22 - 2019

0 Коментари

ОДМВР – Плевен ще...

Публикувано на мар. - 21 - 2019

0 Коментари

Циркът с кмета на...

Публикувано на мар. - 21 - 2019

1 Коментар

Испански кооператив търси 800...

Публикувано от дек. - 8 - 2017

0 Коментари

Възрастни жени съдействаха на...

Публикувано от февр. - 11 - 2019

0 Коментари

Общинските фирми да не...

Публикувано от апр. - 26 - 2017

0 Коментари

2019-та: С над 12...

Публикувано от ян. - 2 - 2019

0 Коментари

Плевен започва процедура по...

Публикувано от юни - 28 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.