• 22 . ян. . 2019 - Основен футболист на Спартак аут до края на сезона
 • 22 . ян. . 2019 - В помощ на студента: Вече приемат документи за лятна ваканционна заетост на студенти в Германия
 • 22 . ян. . 2019 - В Чомаковци пак спират водата
 • 22 . ян. . 2019 - 10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен път
 • 22 . ян. . 2019 - Национална откриваща среща по проект DANUBE FLOODPLAIN

Източник-Плевен прес

Ако не сте чели нищо от Николай Василиевич Гогол,  но сте гледали „Бандата на Оушън” и „Две гърмящи дула”, със сигурност „Картоиграчи” ще ви хареса. Това е пиесата, която на 9-ти февруари плевенските актьори ще изиграят в ДТ „Иван Радоев”. А защо цитираме двата филма ? Защото се оказаха източник на вдъхновение за гост – режисьора от Русия – Денис Азаров. Това сподели той днес пред журналисти. И още: „По тази причина нека зрителите очакват един весел и модерен театър, да не мислят, че ще ги занимаваме с отживелици от 19 – ти век ”, каза руснакът.

Кой е Денис Азаров ? Известно име в Русия, нестандартен режисьор с провокативно мислене. Известен не само в Русия, но и в Европа. Режисира както театрални, така и музикални спектакли. Поставил и друга пиеса на Гогол – „Ревизор”, посрещната радушно от публика и критика.

Гост-режисьорът Денис Азаров

В България е за първи път и неговата спирка е ДТ „Иван Радоев”, заради актьорския състав и условията, които театърът му осигурява, за да реализира спектакъла. „Картоиграчи” е пиеса, която Азаров поставя за първи път и то в Плевен.  Героите в нея са хора на момента, наслаждаващи се изцяло на живота, искащи да получат всичко тук и сега. Протагонистите обичат своя живот и грабят с пълни шепи от него.  Дори и тогава когато постигат целите си с мошеничество. В това е и парадоксът на цялата творба, или поне така го вижда Денис Азаров.

Пиесата ”Картоиграчи”  на Гогол ще дебютира пред плевенчани на 9 – ти февруари.  Седмица след това на 15 – ти февруари трупата на ДКТ ”Иван Радоев” ще изнесе новата си постановка и на сцената на Сатиричния театър в София.

Датата 9-ти февруари не е избрана случайно, заяви директорът на театъра Васил Василев. Тя маркира юбилейния стотен сезон, откакто плевенския театър поставя редовно творби на наши и чужди автори както на своя, така и на международна сцена. Първата пиеса, появила  се на сцената на родния театър е с дата 6-ти февруари 1919 г. и се нарича „Ким”.

С началото на „Сезон 2019” чрез „Картоиграчи” на Гогол, директорът на ДКТ ”Иван Радоев” Васил Василев очаква поредна успешна година. В нея ще се впише и бъдещият „Театрален фестивал” на 8 – 10 февруари, когато на плевенска сцена ще гастролират театри от Русия, Полша, Сърбия, Литва, Естония, Румъния и Македония. Идеята е по-късно да се основе асоциация между театрите от тези страни, която ще организира гастроли и обмен на опит между техните трупи.

Категории: Култура, Новини

Оставете коментар


В помощ на студента:...

Публикувано на ян. - 22 - 2019

0 Коментари

В Чомаковци пак спират...

Публикувано на ян. - 22 - 2019

0 Коментари

10 дни за ползване...

Публикувано на ян. - 22 - 2019

0 Коментари

Плевен протестира ! Цената...

Публикувано от Ное. - 11 - 2018

0 Коментари

За пръв път –...

Публикувано от юни - 13 - 2018

1 Коментар

Омбудсманът Мая Манолова не...

Публикувано от юли - 12 - 2017

0 Коментари

На 3-ти април –...

Публикувано от мар. - 26 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.