• 20 . мар. . 2019 - Все по-голяма младежка престъпност в Плевенско
 • 20 . мар. . 2019 - Светофарите на „Данаил Попов” и „Гренадирска” временно няма да работят на 24 март
 • 20 . мар. . 2019 - От СУ „Иван Вазов“ предлагат промяна на таксите за футболното игрище
 • 20 . мар. . 2019 - Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки“ ще се проведе в Левски
 • 20 . мар. . 2019 - Спипаха мотоциклетист с над 2 промила алкохол

Снимка – Плевенпрес.

Става дума за 15 000 лв., които Общинският съвет със свое решение № 833/25.01.2018 год. предоставя на читалищата от бюджета на община Плевен. Благодарение на отдел „Култура“ тази година читалищата приеха предложените критерии, по които да става разпределението на субсидията. Тези критерии внасят обективност и стимул за бъдеща читалищна дейност.

Съгласно чл.23, ал.1 от ЗНЧ комисия в състав с представител на всяко читалище разпределя субсидията. Със заповед на кмета е назначена комисия от 35 читалища. 36-тото читалище не може да участва преди да е изтекла 1 година от регистрацията му в МК, а тя изтича през декември. Читалищата 2 седмици преди заседанието на комисията са подавали заявления с описание на дейността, за която искат подкрепа и подробна план-сметка за какво ще се ползват парите. 25 читалища са заявили средства, като комисията е одобрила за финансиране 24 предложения.

Всички читалища са удовлетворени от разпределението на средствата, тъй като се извършени по Вътрешни правила, с които са запознати 2 седмици преди заседанието на комисията. Средствата ще се използват за подготовка и участие в 3 /три/ международни музикални фестивала, множество национални и регионални фолклорни фестивали, събори, надпявания и т.н.

Читалището в с. Тодорово със субсидията ще издаде „История на читалището“ по случай 90 г. от създаването му. Читалищата, които нямат участия или фолклорни групи са получили по 400 лв. за закупуване на книги. Максималната субсидия е до 1000 лв. Предстои подписване на договорите и превеждане на парите.

Категории: Новини

един отговор са публикувани.

 1. Луканов каза:

  Читалищата трябва да са единни и да решават всички въпроси, които ги касаят! А не разни културтрегери, дето им е тъмно под каскета, да се разпореждат и да се изживяват като пазванти и кокорбашии! Чашата на търпението преля!Законът е над всички!

Оставете коментар


От МВР-Плевен с ценни...

Публикувано от дек. - 17 - 2018

0 Коментари

Здравна кампания в помощ...

Публикувано от ное. - 6 - 2018

0 Коментари

Мартин Митев: Децата бяха...

Публикувано от мар. - 30 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.