• 16 . юли . 2019 - Софийският университет обяви второто си класиране за кандидат-студенти
 • 16 . юли . 2019 - Търсят наемател на Летния театър
 • 16 . юли . 2019 - Готвената промяна на НЗОК означава фалит на болници, по-ниско качество и по-скъпи услуги, според проф. Вучева
 • 16 . юли . 2019 - Хванаха мъж от Рупци да краде ток от мазето на комшиите
 • 16 . юли . 2019 - Засякоха „Мерцедес“ без регистрация из града

Писмо с предложение в инвестиционната програма на Община Плевен за 2019 г. да бъдат заложени средства за ремонт на родната къща на оперната прима Гена Димитрова, местното читалище „Христо Ботев“ и клуба на инвалида и пенсионера, е внесъл в деловодството на Общински съвет – Плевен кметът на кметство Беглеж Георги Данов. Искането е обсъдено в заседания на ПК по „Общинска собственост и инвестиционна политика“ и ПК по „Бюджет и финансова политика“. От бюджетната комисия са поискали становище и от общинска администрация.

В писмото си до местния парламент кметът на Беглеж посочва, че родната къща на Гена Димитрова е със статут единична историческа културна ценност от национално значение и в момента е необходим спешен ремонт за запазване на автентичния й вид. Сградата на местното читалище „Хр.Ботев“ също е в лошо състояние, а Клубът на инвалида и пенсионера в селото – с компрометирана покривна конструкция. Георги Данов допълва, че и за трите обекти има изготвени количествено-стойностни сметки. Напомня също, че предложение за ремонт и на трите е внесено от него и през 2017 г., но не е било одобрено.

В отговор на запитването, изпратено от ПК по бюджет до общинска администрация, е получено становище. То ще бъде представено на заседанието на комисията следващата седмица. В него се казва следното:

През 2017 г., с общински средства в размер на 28 341,60 лв. с ДДС е ремонтиран покрива на НЧ „Христо Ботев“ и ОУ „Васил Левски“, които са в една сграда. С общински 2 778,88 лв. с ДДС е ремонтирана и класна стая в учебното заведение. По предложение на Георги Данов е направено укрепване и на част от брега на р.Змийца за 3 750,68 лв. с ДДС.

Относно нуждата от спешен ремонт на родната къща на оперната прима Гена Димитрова в становището се посочва, че поради статута на къщата, за изпълнение на консервационно-реставрационни работи е необходимо изготвяне на проект, който да се съгласува с Министерство на културата. Допълва се също, че с цел  запазване на сградата още преди обявяването й за недвижима културна ценност с общински средства е ремонтиран покрива и изкърпени и пребоядисани фасадите към улицата.

В инвестиционната програма на Община Плевен за 2019 г. не са предвидени средства за ремонт на клуба на хората с увреждания и пенсионера в кметство Беглеж.

Категории: Новини

Оставете коментар


Община Гулянци с богата...

Публикувано от февр. - 26 - 2019

0 Коментари

Към 17 ч избирателната...

Публикувано от мар. - 26 - 2017

0 Коментари

Спрете да зареждате в...

Публикувано от окт. - 21 - 2018

2 коментара

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.