• 16 . юли . 2019 - Софийският университет обяви второто си класиране за кандидат-студенти
 • 16 . юли . 2019 - Търсят наемател на Летния театър
 • 16 . юли . 2019 - Готвената промяна на НЗОК означава фалит на болници, по-ниско качество и по-скъпи услуги, според проф. Вучева
 • 16 . юли . 2019 - Хванаха мъж от Рупци да краде ток от мазето на комшиите
 • 16 . юли . 2019 - Засякоха „Мерцедес“ без регистрация из града

Защото мизерства с нейните 280 лв. + 30 лв. „вдовишки“ и до сега да е умряла ако не сме ние със сестра ми да я гледаме. Защото за майка ми няма личен асистент понеже социалното министерство не отпуска пари за всички нуждаещи се. Защото се е пенсионирала преди 2000- та година, а тези пенсионери получават най-ниските и жалки пенсии. Защото в ТЕЛК ѝ дадоха първа група инвалидност, но без придружител, макар че едва ходи и не вижда. Защото ѝ увеличиха със 6 лева пенсията, а депутатите си увеличиха заплатите с 300. Защото се сещате за нея един ден в годината и я забравяте през всичките останали 364 дни.

Майка ми – бивша учителка, бивша общественичка и сега – бивш човек ! Да, бивш човек – така гледат на нея институции и политици ! И лекарите – също, с малки изключения.

Повръща ми се от вашия „Великден за всеки“.  Ще ѝ дадете 20 лв. или 40 лв. и какво да прави с тях ? Лекарствата ѝ са над 100 лв.,  тока, водата и телефона – над 100 лв., храната от патронажа – над 60 лв., жената, която сме наели да я гледа, защото живеем в други градове – 450 лв.

Какъв Великден да посреща майка ми с вашите подаяния госпожо омбудсман ?

Защо тръбяхте, че ще настоявате за процентно увеличение върху размера на самата пенсия, а приехте това да бъде върху отделен коефициент, който формира общия размер. И така майка ми да се радва на тези „щедри“ 6 лева отпуснати от бюджета ?! И защо от държавния бюджет, а не от Фонда за социални плащания ?

Защо госпожо омбудсман, не се борите за спазването на разпоредбата на КСО, &7, ал. 1 от ПРЗ пенсиите да се преизчисляват всяка година върху средномесечния осигурителен доход за страната от предходната година? Последното осъвременяване беше извършено през 2009 г. и от тогава – край ! Никоя инстанция не обели и дума за осъвременяване на жалките пенсии на хора като майка ми ?!

Защо синдикатите, пенсионерските съюзи, НОИ, Министерството на труда и социалната политика и всички отговорни фактори в държавата нехаят и си затварят очите за тази несправедливост ? Защо допускате по този начин противопоставяне на различните поколения пенсионери и още по-високо подоходно неравенство ? Това ми кажете, а не ми говорете за „хората с добри сърца“. Те не се разхождат по жълтите павета и не пият шампанско за 360 евро ! Хората с добри сърца обикновено са бедни, но щедри.

Защо за бежанец в България има по 1500 евро на месец, а за българския пенсионер – по 100 евро ? Говоря ви за този пенсионер, който не хвърля през терасата торба с пари, няма влогове по банки и е скътал едни 1 000 лева за погребение ! Но е работил като вол, построил е дом, отгледал е деца и внуци. И ги е научил кое е добро, и кое – грозно в този живот. Майка ми е такъв пенсионер, госпожо омбудсман. И като нея има стотици. Виждам я как гасне с всеки изминал ден. И не толкова от болестите, колкото от усещането, че всичко вече е безсмислено. Включително и това да живее !

До там я докарахте госпожо омбудсман, така че не ми говорете за вашия „Великден за всеки“. Не е за всеки – за избраници е !

„Видовден за всеки“ е кампанията, която искам, госпожо омбудсман ! И която няма да дочакам ! Майка ми – още по-малко !

Категории: Общество

Оставете коментар


Директор на училище нахрани...

Публикувано от юни - 18 - 2019

0 Коментари

75 % от дължимия...

Публикувано от мар. - 14 - 2019

1 Коментар

За новият партньор на...

Публикувано от сеп. - 28 - 2018

0 Коментари

С мръсна газ увеличиха...

Публикувано от февр. - 1 - 2019

0 Коментари

Третират площи с царевица...

Публикувано от май - 9 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.