• 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР
 • 21 . авг. . 2019 - Пак откриха незаконен тютюн и пак виновниците са от Буковлък

Хералдиката е наука за гербовете. Заражда се през 11-12 век, когато по-едрите феодали си назначават церемониалмайстори, които се занимават с произхода и използването на гербовете. Каноните в хералдиката нямат силата на закон, но тези правила при изработката на символ се спазват хилядолетия напред. Съществува особена разлика между герб и емблема и доста често се случва да не се обръща внимание на това.

Александър Алексиев от Българското хералдическо дружество обяснява какви са изискванията при изработването на герб на даден град или община. Той  трябва да отговаря на каноните на хералдиката, които не са променяни от 11-ти век. Има  си основни цветове, има си щит, който може да бъде различни видове, има си символи – максимум до три символа на щит.  Не трябва да се изписва името на населеното място вътре в щита, не трябва да има нито букви, нито цифри вътре, не може да се комбинират цветове, които се наричат метали в хералдиката, тоест бяло върху жълто или както се казва сребърно върху златно.  Когато не са спазени тези правила имаме емблема, а не герб.

Когато говорим за герб на населено място трябва да бъдат спазвани основните правила в хералдиката, за да можем ясно да правим разлика между емблема и герб. Според Алексиев най-важното в един герб е да има символ, който да символизира някаква част, история или легенда, или име на града, а не да бъде конкретен артефакт от самия град.

„Мога да посоча случая с Ловеч, където покрития мост стои на емблемата, понеже това не е герб. В хералдиката се търси традицията и символ, който да устоява през вековете. Не през годините, а през вековете. Защото моите уважения към труда на Колю Фичето, за да направи покрития мост, наистина той е хубава туристическа атракция, олицетворява града, символ на града е, но той е преходен. Може да бъде изгорен, може да бъде отнесен от реката, може да не съществува след 100 години. Но трябва да има нещо, което града да остане с него, града да бъде асоцииран с него след 100-200 години когато моста го няма“. Това заяви по БНР хералдическият специалист. Като пример за добър градски герб той посочи този на Бургас.

Гербът на Бургас

Дали гербът на Плевен отговаря на тези изисквания може да каже неговият автор, проф. Кирил Гогов.

Категории: Новини

Оставете коментар


Общината с нов пункт...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

За една седмица —...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

Пак откриха незаконен тютюн...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

Шест постоянни комисии към...

Публикувано от мар. - 28 - 2017

0 Коментари

Ще копаем ли заедно...

Публикувано от апр. - 14 - 2019

0 Коментари

Над 16 500 нови...

Публикувано от ян. - 16 - 2019

0 Коментари

Вандали посегнаха отново на...

Публикувано от мар. - 26 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.