• 22 . ян. . 2019 - Основен футболист на Спартак аут до края на сезона
 • 22 . ян. . 2019 - В помощ на студента: Вече приемат документи за лятна ваканционна заетост на студенти в Германия
 • 22 . ян. . 2019 - В Чомаковци пак спират водата
 • 22 . ян. . 2019 - 10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен път
 • 22 . ян. . 2019 - Национална откриваща среща по проект DANUBE FLOODPLAIN

Откриване в гр. Гандия на Трети фолклорен събор на българите в чужбина.

Защото  там ги „изпрати“  т. 12 от дневния ред на сесията от 26-ти септември т.г. Със смях и закачки общинските съветници решиха да ги изпратят в испанския град за подписване на официален договор за партньорство между двата града. Като шеговито допълниха, че и общинските съветници трябва да участват в пътуванията. Кметът ги успокои, че вместо за 6 /шест/ дни, както гласи поканата, двамата с Мартин Митев ще бъдат в Гандия само два дни.

Началото на това партньорство е положено през 2011 год., когато тогавашният ОбС решава да се сключи подобен договор въз основа на предложението дадено от испанска страна. През 2017 год. са установени контакти с общината в Гандия, а през май т.г. по случай Празника на Плевен, идва Лидувина Хил – зам. кмет по международни отношения  в община Гандия. Подписан е Протокол за намерения за установяване на партньорски отношения.

Лидувина Хил е инициатора за сключване на Договор за партньорство с община Плевен. Това става през миналата година, м. април, когато в Гандия се провежда най-голямото българско събитие – Трети международен фолклорен събор. В него участват 30 български фолклорни състава от 10 държави с над 600 танцьори.

Град Гандия е провъзгласен за европейска столица на българския фолклор. Събитието е под патронажа на кмета на Гандия – Диана Морант. Фестивалът е открит от генералния консул на РБ във Валенсия – Цветелин Цолов. В разговор с него Лидувина Хил споделя факта, че в Гандия живеят 2 500 плевенчани и това ражда идеята за партньорство между двата града.  Тя е подкрепена от местния Общински съвет и българското консулство във Валенсия.

Така се стига до днешното пътуване на Г. Спартански и М. Митев до испанския град  Гандия, където двамата ще подпишат Договор за сътрудничество между двата града. Резултатите и ползите от него за плевенчани, предстои да видим.

Цветелин Цолов – Генерален консул на Република България във Валенсия.

Категории: Новини

Оставете коментар


В помощ на студента:...

Публикувано на ян. - 22 - 2019

0 Коментари

В Чомаковци пак спират...

Публикувано на ян. - 22 - 2019

0 Коментари

10 дни за ползване...

Публикувано на ян. - 22 - 2019

0 Коментари

24 000 лева дава...

Публикувано от мар. - 18 - 2017

0 Коментари

Коледа ! Вдигнете очи...

Публикувано от Дек. - 22 - 2018

0 Коментари

Пожарната в Червен бряг...

Публикувано от Дек. - 19 - 2018

0 Коментари

Днес едно шарено петле...

Публикувано от юли - 5 - 2018

0 Коментари

Наредба на МФ ще...

Публикувано от авг. - 5 - 2017

2 коментара

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.