• 20 . мар. . 2019 - Все по-голяма младежка престъпност в Плевенско
 • 20 . мар. . 2019 - Светофарите на „Данаил Попов” и „Гренадирска” временно няма да работят на 24 март
 • 20 . мар. . 2019 - От СУ „Иван Вазов“ предлагат промяна на таксите за футболното игрище
 • 20 . мар. . 2019 - Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки“ ще се проведе в Левски
 • 20 . мар. . 2019 - Спипаха мотоциклетист с над 2 промила алкохол

Откриване в гр. Гандия на Трети фолклорен събор на българите в чужбина.

Защото  там ги „изпрати“  т. 12 от дневния ред на сесията от 26-ти септември т.г. Със смях и закачки общинските съветници решиха да ги изпратят в испанския град за подписване на официален договор за партньорство между двата града. Като шеговито допълниха, че и общинските съветници трябва да участват в пътуванията. Кметът ги успокои, че вместо за 6 /шест/ дни, както гласи поканата, двамата с Мартин Митев ще бъдат в Гандия само два дни.

Началото на това партньорство е положено през 2011 год., когато тогавашният ОбС решава да се сключи подобен договор въз основа на предложението дадено от испанска страна. През 2017 год. са установени контакти с общината в Гандия, а през май т.г. по случай Празника на Плевен, идва Лидувина Хил – зам. кмет по международни отношения  в община Гандия. Подписан е Протокол за намерения за установяване на партньорски отношения.

Лидувина Хил е инициатора за сключване на Договор за партньорство с община Плевен. Това става през миналата година, м. април, когато в Гандия се провежда най-голямото българско събитие – Трети международен фолклорен събор. В него участват 30 български фолклорни състава от 10 държави с над 600 танцьори.

Град Гандия е провъзгласен за европейска столица на българския фолклор. Събитието е под патронажа на кмета на Гандия – Диана Морант. Фестивалът е открит от генералния консул на РБ във Валенсия – Цветелин Цолов. В разговор с него Лидувина Хил споделя факта, че в Гандия живеят 2 500 плевенчани и това ражда идеята за партньорство между двата града.  Тя е подкрепена от местния Общински съвет и българското консулство във Валенсия.

Така се стига до днешното пътуване на Г. Спартански и М. Митев до испанския град  Гандия, където двамата ще подпишат Договор за сътрудничество между двата града. Резултатите и ползите от него за плевенчани, предстои да видим.

Цветелин Цолов – Генерален консул на Република България във Валенсия.

Категории: Новини

Оставете коментар


Директорът на СУ „Христо...

Публикувано от февр. - 8 - 2019

0 Коментари

Комисията по култура трябва...

Публикувано от февр. - 1 - 2019

0 Коментари

Чества се паметта на...

Публикувано от мар. - 15 - 2019

0 Коментари

Безплатни изследвания за ХИВ...

Публикувано от ное. - 19 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.