• 19 . апр. . 2019 - 91 302 ЛЕВА ЩЕТИ В „МБАЛ-БЕЛЕНЕ” УСТАНОВИ АДФИ ЗА ПЕРИОДА 2014 – 2016 ГОДИНА
 • 17 . апр. . 2019 - Кр. Вълчев: От учителите в детската градина зависи дали децата ще успеят в училище
 • 17 . апр. . 2019 - НАП: Половината от данъчните декларации- подадени онлайн
 • 17 . апр. . 2019 - 8 точки ще бъдат обсъждани на заседанието на културната комисия
 • 17 . апр. . 2019 - Мавзолеят отново ще е осветен в алено в знак на съпричастност към болните от хемофилия
Снимка - областна администрация

Снимка – областна администрация

В Областна администрация – Плевен се проведе второ заседание на Комисията, назначена със Заповед на Областния управител Марио Тодоров, за предприемане на конкретни мерки срещу незаконните превозвачи на пътници на територията на всички общини от областта. На работната среща присъстваха областният управител Марио Тодоров, зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков, председателят на „Браншово сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен“ Палушка Георгиева, представители на „Автомобилна администрация“ – „Контролна дейност – ДАИ“, на ОД на МВР – Плевен, управители на автобусни фирми и юристи. На заседанието на комисията бе поканен и представител на Окръжна прокуратура – Плевен.

Бяха отчетени резултатите от първите проведени акции за ограничаване на незаконната превозваческа дейност в област Плевен, както и фактът, че вече са налице спрени от движение „черни таксита“ със свалени номера. След положителния ефект върху функционирането на обществения транспорт, Областният управител отново призова представителите на институциите да обединят усилията си в съвместни акции между МВР, ДАИ, икономическа полиция и прокуратура и прилагане на ефективни мерки чрез налагане на глоби, наказания и санкции.

Председателят на „Браншово сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен“ Палушка Георгиева изрази загриженост, че при липса на адекватни мерки, проблемът с незаконните превозвачи ще се задълбочи, а с това и отрицателният ефект върху обществените и държавни интереси. Функционирането на т. нар. „черни таксита“ е в ущърб на държавата и съответните общини, тъй като води до невнасяне на  данъци и осигуровки в бюджета, както и до закриване на автобусни линии в цели общини, какъвто е примерът с Община Белене. От друга страна, гражданите трябва да знаят, че ползването на такъв тип незаконни транспортни услуги до известна степен застрашава техния живот, здраве и сигурност като пътници. При тези превози са налице липса на опитни шофьори, професионална компетентност, психологическа годност, трудови договори, а някои от нелегалните шофьори са осъждани. И занапред по общини ще се изготвят и актуализират списъци с номерата на нелегалните превозвачи, които регулярно ще бъдат предавани на компетентните органи.

В края на заседанието на комисията Областният управител Марио Тодоров одобри взетите решения за иницииране на конкретни промени в законодателството – Закона за движение по пътищата и Закона за автомобилните превози. Всички присъстващи се обединиха около становището, че снимките от камерите трябва да се приемат като доказателствен материал в съда. За пример се даде действащото законодателство в съседни на нас страни – Румъния и Турция, където този тип незаконен транспорт е квалифициран като престъпление. Областният управител пое ангажимент да постави на обсъждане направените предложения пред областните управители на национално ниво, за да се излезе с обща позиция пред Министъра на транспорта за изменения в Закона за движение по пътищата и Закона за автомобилните превози.

Категории: Новини

Оставете коментар


91 302 ЛЕВА ЩЕТИ...

Публикувано на апр. - 19 - 2019

0 Коментари

Кр. Вълчев: От учителите...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

НАП: Половината от данъчните...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

8 точки ще бъдат...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

Мавзолеят отново ще е...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

С четири пожара се...

Публикувано от февр. - 14 - 2019

0 Коментари

Днес гледат делото срещу...

Публикувано от юни - 7 - 2017

0 Коментари

МОН обяви датите за...

Публикувано от апр. - 8 - 2017

0 Коментари

Покана към гражданите на...

Публикувано от ян. - 7 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.