• 17 . сеп. . 2019 - БФС отлага решението си по казуса със Спартак
 • 17 . сеп. . 2019 - УС на Спартак: Футболистите не се явиха в Монтана заради неразбирателство за осигурителните си вноски
 • 17 . сеп. . 2019 - Обсъждат продажба на плувен комплекс в Индустриална зона в Плевен
 • 17 . сеп. . 2019 - Започва благотворителна кампания в помощ на седемгодишно момче
 • 17 . сеп. . 2019 - Георги Лозанов: Това е война срещу България. Със скандали няма да я спечелим.
Снимка - областна администрация

Снимка – областна администрация

В Областна администрация – Плевен се проведе второ заседание на Комисията, назначена със Заповед на Областния управител Марио Тодоров, за предприемане на конкретни мерки срещу незаконните превозвачи на пътници на територията на всички общини от областта. На работната среща присъстваха областният управител Марио Тодоров, зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков, председателят на „Браншово сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен“ Палушка Георгиева, представители на „Автомобилна администрация“ – „Контролна дейност – ДАИ“, на ОД на МВР – Плевен, управители на автобусни фирми и юристи. На заседанието на комисията бе поканен и представител на Окръжна прокуратура – Плевен.

Бяха отчетени резултатите от първите проведени акции за ограничаване на незаконната превозваческа дейност в област Плевен, както и фактът, че вече са налице спрени от движение „черни таксита“ със свалени номера. След положителния ефект върху функционирането на обществения транспорт, Областният управител отново призова представителите на институциите да обединят усилията си в съвместни акции между МВР, ДАИ, икономическа полиция и прокуратура и прилагане на ефективни мерки чрез налагане на глоби, наказания и санкции.

Председателят на „Браншово сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен“ Палушка Георгиева изрази загриженост, че при липса на адекватни мерки, проблемът с незаконните превозвачи ще се задълбочи, а с това и отрицателният ефект върху обществените и държавни интереси. Функционирането на т. нар. „черни таксита“ е в ущърб на държавата и съответните общини, тъй като води до невнасяне на  данъци и осигуровки в бюджета, както и до закриване на автобусни линии в цели общини, какъвто е примерът с Община Белене. От друга страна, гражданите трябва да знаят, че ползването на такъв тип незаконни транспортни услуги до известна степен застрашава техния живот, здраве и сигурност като пътници. При тези превози са налице липса на опитни шофьори, професионална компетентност, психологическа годност, трудови договори, а някои от нелегалните шофьори са осъждани. И занапред по общини ще се изготвят и актуализират списъци с номерата на нелегалните превозвачи, които регулярно ще бъдат предавани на компетентните органи.

В края на заседанието на комисията Областният управител Марио Тодоров одобри взетите решения за иницииране на конкретни промени в законодателството – Закона за движение по пътищата и Закона за автомобилните превози. Всички присъстващи се обединиха около становището, че снимките от камерите трябва да се приемат като доказателствен материал в съда. За пример се даде действащото законодателство в съседни на нас страни – Румъния и Турция, където този тип незаконен транспорт е квалифициран като престъпление. Областният управител пое ангажимент да постави на обсъждане направените предложения пред областните управители на национално ниво, за да се излезе с обща позиция пред Министъра на транспорта за изменения в Закона за движение по пътищата и Закона за автомобилните превози.

Категории: Новини

Оставете коментар


БФС отлага решението си...

Публикувано на сеп. - 17 - 2019

0 Коментари

УС на Спартак: Футболистите...

Публикувано на сеп. - 17 - 2019

0 Коментари

Обсъждат продажба на плувен...

Публикувано на сеп. - 17 - 2019

0 Коментари

Георги Лозанов: Това е...

Публикувано на сеп. - 17 - 2019

0 Коментари

Спартански с показно за...

Публикувано от мар. - 20 - 2017

1 Коментар

ОБЩИНА ПЛЕВЕН ИСКА ЦЕЛЕВО...

Публикувано от мар. - 6 - 2019

0 Коментари

До края на месеца...

Публикувано от юни - 27 - 2017

1 Коментар

Младежи от Плевен с...

Публикувано от ное. - 13 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кой кандидат-кмет на Плевен ще подкрепите на предстоящите избори?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.