• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

С теглене на жребии и вълнуващи музикални изпълнения в Плевен започна третото издание на Националния конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова“. Честта да открие престижното музикално събитие имаше председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, който приветства участниците с добре дошли и отбеляза, че след 10-годишно прекъсване Плевен възстановя една прекрасна традиция в своя културен календар. Откриването уважи и Петя Василева – заместник председател на местния парламент и председател на Постоянната комисия по култура.

„Радвам се, че едно прекрасно събитие, завещано ни от голямата Гена Димитрова и маестро Георги Нотев преди повече от 10 години, отново събира в Плевен млади оперни таланти. Тук искам да посочи и организаторите – Плевенска филхармония с директор неуморния Любомир Дяковски, със съдействието на Министерството на културата и Община Плевен и с подкрепата на Общинския съвет, направили така, че конкурсът отново да е част от културния афиш на Плевен. Силният емоционален заряд идва не само от това, че Плевен възстановява нещо толкова стойностно и красиво, но и от факта, че откриването е именно тук – в тази зала на Регионалния исторически музей, където от всеки експонат може да усетим духа на големите имена като Гена Димитрова, Христо Бръмбаров, Катя Попова. На всички участници искам да пожелая успех и предварително да Ви благодаря за красотата, която ще ни подарите в следващите дни!“, обърна се към присъстващите Мартин Митев.

Успех на участниците пожела и маестро Найден Тодоров – директор на Софийската филхармония и председател на журито на конкурса. Той припомни и за големия талант и човек Гена Димитрова.

На официалната церемония за откриването прозвучаха изпълнения на сопраното Елена Баръмова и Александър Носиков /бас/. Елена Баръмова е специализирала майсторски клас при Гена Димитрова през 2001-2002 г., а през 2003 г. също при Гена Димитрова е завършила курс „Белканто“. Александър Носиков е родом от Плевен, възпитаник на Плевенското музикално училище, лауреат на предишното издание на конкурса „Гена Димитрова“. В третото издание на националния конкурс „Гена Димитрова“ участват млади оперни таланти на възраст от 18 до 35 години. Те ще бъдат оценявани от жури с председател маестро Найден Тодоров и членове: българската оперна певица мецосопран Александрина Милчева, Дарина Такова, която беше и в предното издание част от журито, Калуди Калудов, както и Андриан Холендер – режисьор и импресарио, чийто баща повече от 25 години е бил директор на Виенската Щатсопер. Конкурс ще завърши на 23-ти май с концерт на Водната каскада с участието на лауреатите и Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.Категории: Култура, Новини

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Белене сведе глава пред...

Публикувано от юни - 3 - 2019

0 Коментари

Млади възрожденци от село...

Публикувано от юли - 26 - 2017

0 Коментари

Общината и РИМ-Плевен обявяват...

Публикувано от февр. - 26 - 2019

0 Коментари

Руско – турската война...

Публикувано от апр. - 24 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.