Зам.-министър Амелия Гешева представи в Плевен програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“

OICPleven PA14 Gesheva IMG 20190918 100153

Представители на най-активните читалища в областта, на неправителствени организации и културни дейци посетиха днес в Плевен информационната среща за представяне на Програмата „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Събитието откри заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която насочи вниманието към възможностите, които Програмата ще предоставя в периода до 2024 година. Според зам.-министъра творчеството и културата могат да бъдат важни движещи сили и носители на иновации, както и важен източник за предприемачество.

Поводът за събитието в Плевен е отворената в началото на септември първа покана за нaбиране на проектни предложения по Резултат 2 „Подобрен достъп до култура и изкуства“. Ще бъдат подкрепени проекти, позволяващи организирането на разнообразни артистични и творчески събития, фестивали, пърформанси, изложби и инициативи, които трябва да съживят периферните пространства, да вдъхнат нов живот в по-малки градове и села и не на последно място – да привлекат и ангажират нови публики. Философията на Резултат 2 е да се разшири достъпът до култура, „да изтласкаме културната дейност от центъра към периферията“, подчертаха от екипа, представил подробно условията за кандидатстване.

Ресурсът по настоящата покана е 1 582 353 евро. Стойността на един проект следва да е в рамките от 50 до 200 хиляди евро, като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 90%. Юридически лица с нестопанска цел, общините и културни организации могат да кандидатстват за подкрепа.

Крайният срок за подаване на проектните предложения е 03.12.2019 г. Кандидатстването се осъществява чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС – ИСУН 2020. Там е публикуван и целият пакет документи, с които заинтересованите трябва да се запознаят.


Прочетете също

„Реконструкция на открит отводнителен канал в с. Брест”

Изграждат отводнителния канал в с. Брест

Започва четвърти етап от довършването на инфраструктурен проект в община Гулянци „Реконструкция на открит отводнителен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *