• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Едрият бизнес, който има своите представители и в Плевен, укрива данъци. Това показва доклад „Избягалите данъци“ изготвен от 6 неправителствени организации: българското екосдружение „За земята“, чешката Glopolis, унгарската Demnet, латвийската Lapas, полската Igo и словенската Ekvilib. България е сред лидерите по укриване на данъци от едрия бизнес сред страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/. България не само води по отношение на либералното данъчно облагане на големия бизнес, но българският бюджет най-силно разчита на „скритите“ данъци. ДДС и акцизите върху горивата и тютюневите изделия формират 70 % от данъчните приходи. За сравнение – в страните от региона средната норма е с 1/3 по-ниска.

Законът за корпоративното подоходно облагане позволява да се приспадат минали загуби от облагаемата печалба, а в България има много компании, които в продължение на много години декларират само загуби, обяснява журналистът Димитър Събев, един от инициаторите за изготвянето на този доклад. Те продължават да си ги приспадат и в крайна сметка бъдещите данъчни намаления се превръщат в корпоративен актив.

Данъчните подаръци за едрия бизнес падат върху плещите на обикновените хора, на малкия и среден бизнес, посочват експертите в доклада. Правителствата в ЦИЕ трябва на европейско равнище да осигурят общ набор от правила и норми за данъчно облагане на големите компании, за да защитят интересите на своите граждани, се казва в доклада. А ние казваме – имаме евродепутати, те какво правят по въпроса ?

Категории: Икономика

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Към 11 часа –...

Публикувано от май - 26 - 2019

0 Коментари

Йордан Грижов и Цветомир...

Публикувано от авг. - 16 - 2017

4 коментара

Великденската трапеза – с...

Публикувано от апр. - 8 - 2017

0 Коментари

НАП следи за неплатени...

Публикувано от мар. - 11 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.