• 21 . окт. . 2018 - Кой преби дядо Георги от Славяново ?
 • 21 . окт. . 2018 - Спрете да зареждате в „Лукойл“ от 20.10 до 30.10. призовават във Фейсбук
 • 15 . окт. . 2018 - Мартин Митев: От днешното решение на извънредната сесия ползата за плевенчани ще е индиректна
 • 15 . окт. . 2018 - Извънредна сесия одобри кандидатстване с проект за 3 млн. лева
 • 15 . окт. . 2018 - Минута мълчание в памет на актьора Христо Домусчиев

Снимка – пресцентър Община Плевен

Изложбата от 37 картини е част от мероприятията в програмата на Община Плевен за отбелязване на 140 години от Освобождението на града ни, 110 години от създаването на Военноисторическите музеи и 40 години от изграждането на Панорамата. Посетителите могат да видят произведенията на 16 от най-големите майстори на четката, вдъхновени от паметните драматични събития при Плевен преди 140 години.

Основите на художествената колекция на Военноисторическите музеи се полагат още при тяхното създаване в началото на 20-и век от Комитета „Цар Освободител Александър ІІ”, в който влизат известни български художници и скулптори. В оформлението на Параклис мавзолея „Св. Георги Победоносец” участват художниците Антон Митов и Иван Мърквичка, скулпторите Марин Василев и Жеко Спиридонов, резбарят Иван Травницки. Талантливият художник и иконописец Георги Данчов рисува икони за параклисите към военноисторическите къщи музеи.
Плевенските творци често се обръщат в творчеството си към темата за Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г. Мястото, където те живеят и творят, е неразривно свързано със събитията от Плевенската епопея. Многобройните паметници и музеи напомнят за станалата край града епична битка между две империи, решила изхода на войната. Сред тях са художници като Христо Бояджиев – един от авторите на Плевенската панорама, представен в настоящата изложба и с тематични композиции; Сашо Рачев – автор на исторически платна и пейзажист, пресъздал почти всички важни моменти от освобождението на Плевен; Георги Димитров – самобитен художник, създал цяла галерия от художествени образи на герои от Плевенската епопея. По-голямата част от картините са рисувани в периода 1953 – 1977 г.
В творбите на Дионисий Дончев, един от художниците на Панорамата, Данаил Мицев, Захари Гетов, Иван Иванов, Владимир Кавалджиев и други добре познати плевенски художници, също присъства темата за Освобождението.
Достойно място в колекцията заемат и копията на знакови картини от художници като В. Верещагин, Д. Поленов, П. Ковалевски, Н. Григореску, представени в настоящата изложба. Сред тях са „Пикет в Балкана” на В. В. Верещагин, „Атака на руската кавалерия” и „Пикетна застава в Балкана” на Ковалевски, „Боят при Смърдан” и „Патрул” на Н. Григореску, „След боя” на Д. Поленов.
Изложбата проследява хронологично събитията от Плевенската епопея 1877 г. Тематично са представени блокадата на Плевен, посрещането на руските войски в града, срещата на император Александър ІІ с пленения Осман паша, портрети на руски генерали и командири в армията. Картини на академик Светлин Русев представят мемориализацията и местата на паметта, свързани с Плевенската епопея 1877 г.

Изложбата може да бъде видяна в Арт център – Плевен до края на м. август.

Категории: Новини

2 коментара са публикувани.

 1. Руснак каза:

  Защо ли десетки хиляди руски момчета си оставиха костите тук? Тоя уж братски, а действително подъл и цигански народ не заслужава да бъде свободен! И последните години убедително доказват това!

 2. Гергана Пенчева каза:

  При опит да посетим изложбата с детето ми изобщо не успяхме да достигнем сградата.

Оставете коментар


Кой преби дядо Георги...

Публикувано на окт. - 21 - 2018

0 Коментари

Спрете да зареждате в...

Публикувано на окт. - 21 - 2018

0 Коментари

Мартин Митев: От днешното...

Публикувано на окт. - 15 - 2018

0 Коментари

Минута мълчание в памет...

Публикувано на окт. - 15 - 2018

0 Коментари

Почасово и съботно –...

Публикувано от юли - 27 - 2017

0 Коментари

От общината обявиха нови...

Публикувано от мар. - 9 - 2017

0 Коментари

Поканени сте !

Публикувано от мар. - 2 - 2017

0 Коментари

Тежка сесия на 30-ти...

Публикувано от мар. - 28 - 2017

1 Коментар

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.