• 2 . авг. . 2018 - ВиК – Плевен: Водоподаването от Златна Панега за Червен бряг ще бъде възстановено до края на деня
 • 11 . юли . 2018 - Положението с водата в Червен бряг – жажда и зарази
 • 11 . юли . 2018 - Възпоменателна церемония за опожаряването на еврейския лагер в „Кайлъка“
 • 11 . юли . 2018 - Промяна в собствеността на язовирите ще поиска кметът Спартански
 • 11 . юли . 2018 - Село Стежерово – с нов площад

Снимка – пресцентър Община Плевен

Изложбата от 37 картини е част от мероприятията в програмата на Община Плевен за отбелязване на 140 години от Освобождението на града ни, 110 години от създаването на Военноисторическите музеи и 40 години от изграждането на Панорамата. Посетителите могат да видят произведенията на 16 от най-големите майстори на четката, вдъхновени от паметните драматични събития при Плевен преди 140 години.

Основите на художествената колекция на Военноисторическите музеи се полагат още при тяхното създаване в началото на 20-и век от Комитета „Цар Освободител Александър ІІ”, в който влизат известни български художници и скулптори. В оформлението на Параклис мавзолея „Св. Георги Победоносец” участват художниците Антон Митов и Иван Мърквичка, скулпторите Марин Василев и Жеко Спиридонов, резбарят Иван Травницки. Талантливият художник и иконописец Георги Данчов рисува икони за параклисите към военноисторическите къщи музеи.
Плевенските творци често се обръщат в творчеството си към темата за Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г. Мястото, където те живеят и творят, е неразривно свързано със събитията от Плевенската епопея. Многобройните паметници и музеи напомнят за станалата край града епична битка между две империи, решила изхода на войната. Сред тях са художници като Христо Бояджиев – един от авторите на Плевенската панорама, представен в настоящата изложба и с тематични композиции; Сашо Рачев – автор на исторически платна и пейзажист, пресъздал почти всички важни моменти от освобождението на Плевен; Георги Димитров – самобитен художник, създал цяла галерия от художествени образи на герои от Плевенската епопея. По-голямата част от картините са рисувани в периода 1953 – 1977 г.
В творбите на Дионисий Дончев, един от художниците на Панорамата, Данаил Мицев, Захари Гетов, Иван Иванов, Владимир Кавалджиев и други добре познати плевенски художници, също присъства темата за Освобождението.
Достойно място в колекцията заемат и копията на знакови картини от художници като В. Верещагин, Д. Поленов, П. Ковалевски, Н. Григореску, представени в настоящата изложба. Сред тях са „Пикет в Балкана” на В. В. Верещагин, „Атака на руската кавалерия” и „Пикетна застава в Балкана” на Ковалевски, „Боят при Смърдан” и „Патрул” на Н. Григореску, „След боя” на Д. Поленов.
Изложбата проследява хронологично събитията от Плевенската епопея 1877 г. Тематично са представени блокадата на Плевен, посрещането на руските войски в града, срещата на император Александър ІІ с пленения Осман паша, портрети на руски генерали и командири в армията. Картини на академик Светлин Русев представят мемориализацията и местата на паметта, свързани с Плевенската епопея 1877 г.

Изложбата може да бъде видяна в Арт център – Плевен до края на м. август.

Категории: Новини

2 коментара са публикувани.

 1. Руснак каза:

  Защо ли десетки хиляди руски момчета си оставиха костите тук? Тоя уж братски, а действително подъл и цигански народ не заслужава да бъде свободен! И последните години убедително доказват това!

 2. Гергана Пенчева каза:

  При опит да посетим изложбата с детето ми изобщо не успяхме да достигнем сградата.

Оставете коментар


Положението с водата в...

Публикувано на юли - 11 - 2018

0 Коментари

Промяна в собствеността на...

Публикувано на юли - 11 - 2018

1 Коментар

Село Стежерово – с...

Публикувано на юли - 11 - 2018

1 Коментар

Към 17 ч избирателната...

Публикувано от мар. - 26 - 2017

0 Коментари

16 правнуци на Макгахан...

Публикувано от май - 29 - 2017

0 Коментари

Читалище „Съгласие“ с апел...

Публикувано от февр. - 20 - 2018

0 Коментари

Честит празник на всички...

Публикувано от Ное. - 1 - 2017

1 Коментар

Плевен – домакин на...

Публикувано от авг. - 10 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.