• 15 . юли . 2019 - НАП ще си проверява системата от данни заради заплахата от хакерски атаки
 • 15 . юли . 2019 - Валидираха нова пощенска марка в Плевен
 • 15 . юли . 2019 - „Къщичката за книги“ в Червен бряг започна да просвещава още от първия си ден /СНИМКИ/
 • 15 . юли . 2019 - Предлага се въвеждането на частни здравноосигурителни фондове, които ще се конкурират с НЗОК
 • 15 . юли . 2019 - 45-годишен мъж и дете загинаха снощи в тежка катастрофа край Тотлебен

С риск да получа  телефонно „ предупреждение“ ще кажа: ставащото в някои читалища е безобразие ! Както и положението с 11 читалища само в Плевен, че и две в Славяново. Няма друг град в България от калибъра на Плевен с толкова много читалища на едно място. И вината за това е на Закона за народните читалища и на всяка местна управа, с чието мълчаливо съгласие е ставало това.  И продължава да става. Докога ?!

През м. февруари беше приета от Общинския съвет Годишната програма за развитие на читалищата.  Общинските съветници и дума не отвориха за формалното съществуване на част от читалищата. Както и за продължаващото откриване на нови такива  без всякаква логика. Затова пък им гласуваха 15 000 лева субсидия от общинския бюджет плюс държавната издръжка. Скромна сума, затова още по-наложително е нейното принципно разпределение. Още повече, че става дума за парите на плевенчани, събирани от техните данъци !

От общинска администрация направиха не един опит да въведат ред и контрол върху ползването на общински пари и сгради. Извършиха проверки на последните, установиха нарушения, скандални при това. И спряха до тук – наказани няма ! Защо няма последици за нарушителите ? Политически зависимости ли връзват ръцете на плевенския кмет, че не предприе нищо в тази посока ?

За разпределението на въпросните 15 000 лева от отдел „Култура“ предлагат изключително логичното правило на критериите. Разпределение според извършена дейност. Реална, а не отчетена на книга. Комисията за разпределение на средствата, съставена между впрочем само от читалищни дейци, не приема предложението. На читалищата критерии не им трябват. Те си живеят с мантрата от живково време „важни средища за съхраняване на българския дух“. Е, да, ама вече не са такива средища, а българския дух отдавна е убит от политиците. С мълчаливото съдействие и на читалищата ! Да сте чули читалище да скочи срещу безобразията в учебниците по литература и история ? Или срещу ДДС върху книгите ? Или срещу полулегалния конгрес на Съюза на читалищата, който се проведе през този месец ? Или срещу най-важното – справедливост при разпределението на средства !

Няма и да чуете. Читалищата си останаха на ниво самодейност като мислене. Останаха като топли местенца за сигурна заплата, колкото и да е малка, и за сигурни пари от държавата, стига да регистрираш читалище. А това последното е фасулска работа според сега действащия Закон за народните читалища.

И накрая – къде е Общинският съвет във всичко това ? Няма ли най-после да приеме решение, с което за всяка похарчена стотинка да има правила, ред, критерии. Като гласуваш 15 000 лева да раздадеш, защо не гласуваш и правила за раздаването им ? Или ако това не е направено защо не искаш отчет от въпросните читалища на какво основание раздават общински пари без правила ?

Слава Богу, че има и читалища, които наистина работят. При това без да имат кой знае колко средства. Но са малко. Точно заради тях, заради техните читатели и самодейци, заради едната справедливост в последна сметка – направете най-после нещо господа управници ! Пак ще кажа: читалищата не са свещени крави, че да не подлежат на критика и контрол. Не живеем във времето на „Многострадална Геновева“, та да се умиляваме от думата читалище и да не искаме от него мислене и дейност адекватни на XXI-ви век ! За това последното обаче, ни трябват и адекватни на този век политици.

Категории: Общество

Оставете коментар


НАП ще си проверява...

Публикувано на юли - 15 - 2019

0 Коментари

„Къщичката за книги“ в...

Публикувано на юли - 15 - 2019

0 Коментари

Предлага се въвеждането на...

Публикувано на юли - 15 - 2019

0 Коментари

45-годишен мъж и дете...

Публикувано на юли - 15 - 2019

0 Коментари

Тепърва ще преценяват къде...

Публикувано от февр. - 26 - 2019

0 Коментари

Бдението в Плевен за...

Публикувано от окт. - 9 - 2018

0 Коментари

Важен брифинг по достъпа...

Публикувано от юни - 3 - 2019

0 Коментари

Град Левски се готви...

Публикувано от юли - 15 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.