• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Разпределението на 760 хиляди лева от държавния бюджет и още 15 хиляди от общинския бюджет извади на бял свят уродливи практики на читалищни ръководства и съмнително безхаберие на общинските съветници от няколко мандата. Фактите: През септември 2013 г. с решение на тогавашния ОбС е създадена временна Комисия за проверка управлението и стопанисването на предоставените за безвъзмездно ползване от читалищата на имоти общинска собственост. В комисията влизат съветници от БСП, Герб, СДС, както и Евгени Генов – директор на Дирекция „Финанси“ в общината и Надка Каменова от общинската администрация. Проверяват се всички читалища на територията на община Плевен. На 7-ми януари 2014 год. Комисията излиза с доклад от проверката, в който между многото други констатации се открояват следните:

 • В две от читалищата /става дума за „Извор – 1959“ и „Ракитин – 1969“/, „се констатираха нарушения на сключените договори за предоставено право на безвъзмездно ползване на общински имоти – част от предоставените имоти са отдавани под наем, сключени са договори за съвместна дейност, извършвани са преустройства без писмено съгласие на принципала /Общински съвет – Плевен/“.И още: „За периода на незаконосъобразно разпореждане с имоти публична общинска собственост, в нарушение на сключените договори, в приход на общината не са постъпили около 50-60 хил. лева.“
 • НЧ „Цветан Спасов“ …..няма сключен договор с община Плевен за ползването на двете сгради на ул. „П. Каравелов“ /основна/ и ателие на същата улица, № 8А. „…предоставения списък на членовете на читалището изглежда фиктивен, а и не се събира никакъв членски внос.. Ателието на № 8А е предоставено за ползване на художници абсолютно незаконосъобразно, тъй като не се базира на договор /а такъв няма как  да се сключи при липса на договор между самото читалище и общината/.
 • С договор от 26.05.2005 г. за оземляване по реда на §5 от Закона за народните читалища са оземлени със земеделска земя, орехова градина от 213.268 дка, в землището на с. Коиловци, четири броя читалища: „Парашкев Цветков-2003“, „Ракитин-1969“, „Развитие-1998“, и „П. Хилендарски“ – гр. Славяново. Не са представени документи за постъпили приходи от рента“.

Въз основа на тези и други констатации комисията препоръчва  „Да се изпрати доклада на Окръжна прокуратура по компетентност за неправомерно разпореждане с имоти – публична общинска собственост, предоставени за безвъзмездно ползване на читалищата.“ Докладът е подписан от председателя на комисията Петя Василева и членове: Диана Тодорова, Илка Илиева, Любка Костова, Чавдар Велинов, Пенчо Дреновски, проф. Константин Мутафчиев, Христомир Христов, Кирил Тодоров, Надка Каменова, Евгени Генов. Последващи мерки обаче няма и всичко остава само на хартия. Единственото „действие“ е това на тогавашния кмет проф. Димитър Стойков, който през м. юни 2014 год. сключва анекс към договора на читалище „Извор“, с който разрешава на читалището да извършва всякакви дейности с изключение на „хазартни игри и нощни заведения, за постоянно ползване от политически партии, за дейност на нерегистрирани религиозни общности“. Този анекс не се оспорва от тогавашния Общински съвет въпреки неговия проблемен юридически характер.

Още факти: през август 2016 год. кметът Спартански назначава комисия за „проверка на стопанисването и управлението на предоставеното общинско имущество на читалищата в град Плевен. В комисията участват Стефка Григорова – началник  отдел „Култура“, Емил Маринов – началник  отдел „Общинска собственост“, Гюнай Ходжаджиков – гл. експерт в отдел „Култура“ и общинският съветник Пенчо Дреновски, който е и председател на постоянната комисия „Общинска собственост“. Комисията установява:

 • Сградите на читалище „Цветан Спасов“ занемарени и в тежко състояние.
 • Читалищата „Извор“, „Ракитин“ и „Цветан Спасов“ са извършили преустройства без съгласието на Общината.
 • Читалищата „Извор“, „Ракитин“, „Пробуда“ и „Цветан Спасов“ отдават под наем общинска собственост в нарушение на за безвъзмездно ползване.

Въз основа на това Комисията предлага: финансова ревизия на въпросните читалища, проверка на дейността на всички читалища от Министерството на културата, както и финансова проверка на РЕКИЦ. Междувременно отдел „Култура“ инициира среща на 35-те читалища в общината за изработване на правила за разпределение на 760 хиляди лева от републиканския и 15 хиляди лева от общинския бюджет. Предлага се анкетна карта с точкова система изработена по критериите спуснати от Министерството на културата. Целта е парите до отиват в работещите читалища, да има критерии при разпределението на средствата, да има обсъждане и прозрачност, да има стимули за работещите и санкции за нарушителите на правила и закони.

Нищо подобно не се случва. Без анкетни карти, без ясни критерии, съвсем по старому парите са разпределени на принципа „за всеки по малко“. Докога общинските съветници, които одобряват договори и бюджети, ще бъдат безучастни към ставащото в плевенските читалища. Докога на читалищата ще се гледа като на свещени крави и няма да се търси отговор на въпроси като:

 • Защо се допусна откриването на 15 читалища само в Плевен ?! Защото Законът го позволява или защото е най-лесния начин да взимаш едни пари от държавата ?!
 • Защо се толерира безнаказаното отдаване под наем на общинска собственост ?
 • Защо не се атакува Законът за читалищата от страна на плевенските депутати, който е архаичен в голямата си част и допуска съществуването на читалища без дейност, както и злоупотреби с публични средства ?
 • Защо трябва да се финансират читалища с дейност немръднала от времето на „Многострадална Геновева“ ?
 • Защо не се проверява реалната членска маса на читалищата и реалният членски внос ?
 • Защо не се прави финансов одит на читалищата и т.н. РЕКИЦ, в който работят трима души похарчили над 3000 лв. за командировки през миналата година ?

И накрая – докога държавата ще отделя над 55 милиона лева за издръжка на над 3 хиляди читалища в България ? Срещу тази сума трябва да сме най-културната, най-образованата, най-четящата нация в Европа. А българските читалища да са нашите духовни водачи. Време е да се каже, че „царят е гол“ и читалищата не са свещени крави, та да не искаме от тях спазване на закони и адекватни на времето инициативи.

Категории: Новини

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

В Плевен стартира Олимпиада...

Публикувано от февр. - 20 - 2019

0 Коментари

Награда „Плевен“ отиде в...

Публикувано от юни - 4 - 2018

1 Коментар

Работилница за изработване на...

Публикувано от февр. - 11 - 2019

0 Коментари

Шест детски градини се...

Публикувано от дек. - 17 - 2018

0 Коментари

Рекорд ! 9 508...

Публикувано от февр. - 14 - 2019

4 коментара

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.