• 21 . мар. . 2019 - Предизборни игри с неудобните кметове
 • 21 . мар. . 2019 - Образователната комисия заседава идния вторник. Вижте какво ще се обсъжда
 • 21 . мар. . 2019 - Доброволци и екипи вдъхновяваха жителите на град Левски в Международния ден на щастието
 • 21 . мар. . 2019 - Хале горя на ул. „Г.М. Димитров“
 • 20 . мар. . 2019 - Все по-голяма младежка престъпност в Плевенско

На днешния ден, 44 години преди раждането на Христос, е извършено едно от най-известните политически убийства в историята на човечеството досега. Юлий Цезар, считан дори след смъртта си за неоспорим господар и божество на римската цивилизация, бива свирепо предаден и убит от своята приближена аристокрация. По римски свидетелства над 60 души участват в жестокото убийство, като множеството прободни рани слагат край на живота и дългогодишното дело на Юлий Цезар. Сенаторът Марк Брут, близък приятел и съратник на Цезар, е основен двигател на организираното убийство на императора. Легендата разказва, че Юлий Цезар вижда как до скоро верния му другар се опитва да го съсече и миг преди да издъхне произнася латинската фраза „Et tu, Brute“ („И ти ли, Бруте?“, често изказвана и като „Ти също, Бруте!“). След смъртта му Римската империя изпада в дълбока властова и политическа криза, гражданското разделение се засилва, а това ускорява и бавното разпадане на Великата империя от вътрешни процеси.

Иначе самият израз се е превърнал в нарицателно за братеубийство, предателство и използвачество. За нещастие, човешките отношения са такива, че дългогодишни дружби и приятелства могат да бъдат лесно разрушени заради временни или краткотрайни интереси на някоя от двете страни. Случвало се е и на най-запомнените имена в световната история, случва се и на всеки един от нас, колкото и да се предоверяваме…

Оставете коментар


Плевен – домакин на...

Публикувано от авг. - 10 - 2017

0 Коментари

Великденски базар в НУ...

Публикувано от мар. - 27 - 2017

0 Коментари

„Картоиграчи” на Гогол...

Публикувано от ян. - 11 - 2019

0 Коментари

В област Плевен –...

Публикувано от мар. - 18 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.