• 20 . юни . 2019 - НОИ: Въвеждат се нови образци на документи за изплащане на парични обезщетения и помощи
 • 20 . юни . 2019 - Лятото е тук: Извадиха поредна змия от мазе в „Дружба“
 • 20 . юни . 2019 - Дичо и Теди Кацарова идват в Левски
 • 20 . юни . 2019 - На 2 юли приключва приемът на годишни уведомления от работодатели по Закона за хората с увреждания
 • 20 . юни . 2019 - Хванаха крадец от Д. Митрополия след 2 месеца търсене

Източник-Община Гулянци

Последните месеци на 2018 година и първите дни на 2019 бяха изключително динамични и емоционални за СУ „Христо Смирненски” гр. Гулянци. Най-голямото училище в общината отбеляза 150 годишен юбилей, директорът Емилия Петрушева бе удостоена с наградата на синдикатите „Най-добър социален партньор – директор” за 2018, стартира работата по мащабни проекти.

За всички тези събития, за постигнатото и плануваното, за успехите и разочарованията разговаряхме с Емилия Петрушева. Тя е директор на училището от две години и затова е много изненадана, когато разбира, че е отличена от Синдиката на българските учители за „Най- добър социален партньор – директор 2018”. Наградата ѝ е връчена на тържествена церемония лично от директора на Европейският синдикален комитет по образованието Сюзън Флокен. „Все още не мога да повярвам, защото съм директор от скоро, но се чувствам щастлива и горда с наградата. Тя ми показва, че съм на правилния път в работата си и ми дава увереност да продължа напред.” – споделя Емилия Петрушева и допълва: „Работим заедно с колегите, на които благодаря за помощта, съвместната работа и  успешно реализираните дейности. Без тях не бих могла да се справя.” Емилия Петрушева е номинирана за наградата от общинския координатор на СБУ Ренета Пенчева, с мотивите, че директорът спазва стриктно Колективния трудов договор, вслушва се в мнението и приема решенията на синдикалната организация, работи в посока партньорство с училища в съседна Румъния. „Емилия Петрушева е един активен и ангажиран директор и напълно заслужава отличието.” – категорична е Ренета Пенчева.

Емоциите от признанието вече отшумяват и отстъпват място на нови. Предстои да започнат дейностите по мащабен ремонт и саниране на сградата на училището и изграждане на нова отоплителна инсталация по проект на Община Гулянци. „Много съм благодарна на местното ръководство за разбирането и съдействието.” – казва Емилия Петрушева – „С кмета на общината Лъчезар Яков работим много добре и успяваме да отвоюваме придобивки и подобрения за училището. Миналата година получихме нов автобус от министерството, през тази ще кандидатстваме за още един. Работи се в посока подобряване на условията за образование и възпитание на децата.”

През тази година СУ „Хр. Смирненски” ще стартира проект по ОП 2 „Наука и образование за интелигентен растеж”. Ще бъдат създадени клубове по интереси за учениците и дейността им ще бъде обезпечена с всичко необходимо: интерактивни дъски и компютри, костюми, спортни екипи и уреди, ще се ремонтират и оборудват кабинети и физкултурният салон. Освен създаването на клубове, проектът предвижда редица мероприятия и събития, образователни екскурзии и извънкласни дейности. Паралелно си текат проектите „Нов шанс”, „Топъл обяд”, „Грижа за всеки ученик”, „Мляко и плод”,“Заедно в час“.

„Много трябва да се работи с децата и извън клас.” – смята Емилия Петрушева – „Трябва да ги ангажираме, за тях това е изживяване, емоция, развива талантите им и ги привързва към училището. Трябва да работим и много с родителите, да обединим усилията си в името на по-доброто бъдеще на децата.” Директорът има още много идеи за подобряване на средата и работата в училището и за всичко разчита на екипа си. Едно от нещата, които я удовлетворяват е, че е успяла да привлече в СУ „Хр. Смирненски” специалисти – психолог, логопед и ресурсен учител, които работят на място с децата и учениците със СОП. Със собствени средства училището е закупило 6 компютъра, с които е оборудван още един компютърен кабинет за начален курс. Закупени са фитнес уреди, които ще бъдат допълнени по новия проект и ще бъде създаден фитнес клуб. „Освен работата по подобряване на условията в училище, имам претенцията, че учителите ни са много добри, доказват го постиженията и наградите в различните дисциплини. Доказа го и честването на годишнината на училището, в която с ентусиазъм и желание се включиха всички деца и педагози и показаха способностите си, талантите и уменията си, наученото в училище. Благодаря на всички за това, че сме заедно и в трудностите, и в радостите и затова, че ме търпят, защото съзнавам, че понякога съм лоша, но вярвам, че е необходимо в полза на общото благо.”

Емилия Петушева е с 34 години стаж в училището и това неизменно провокира въпроса: „Кои са най-силните моменти на удовлетворение и на разочарование?”. „Най-хубавите ми моменти са с учениците…” – категорична е тя – „…Сега като директор тези отношения с тях ми липсват много. Дистанцията вече е друга, но пък има друга тръпка и предизвикателства… Разочарования не съм имала за тези 34 години, може би защото достатъчно обичам работата си. Трудностите не са малко, но се справяме. Мога да се похваля, че училището е добре финансово, благодарение на собствените ни сили и проектите подобряваме условията, с екипа поддържаме образованието на ниво и така ще продължим.” Най-близката цел, заедно с успешното осъществяване на проектите е през следващата учебна година да бъде разкрита още една професионална паралелка в училището и учениците да придобиват свидетелство за управление на МПС категория „С”.

В края на разговора ни Емилия Петрушева споделя през смях мили спомени с децата и заключва: „Имаме много добри деца и трябва да ги обичаме и да работим повече с тях, така всяко ще има възможност да се изяви, да се развие и да намери своя път.”

Категории: Новини

Оставете коментар


НОИ: Въвеждат се нови...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Лятото е тук: Извадиха...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Дичо и Теди Кацарова...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

На 2 юли приключва...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Хванаха крадец от Д....

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Румен Петков: Смяната на...

Публикувано от юни - 9 - 2018

1 Коментар

Затягат се мерките срещу...

Публикувано от апр. - 26 - 2017

0 Коментари

До 500 лв. глоба...

Публикувано от юли - 5 - 2018

0 Коментари

До 15 юни –...

Публикувано от май - 28 - 2019

0 Коментари

Читалище „Съгласие“ с апел...

Публикувано от февр. - 20 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.