• 23 . мар. . 2019 - Костадин Костадинов пред „Плевен прес”: Медиите ги е страх да ни отразяват
 • 23 . мар. . 2019 - Цецка Цачева подава оставка заради скандала с апартаментите
 • 22 . мар. . 2019 - Намаление с 20 % на регистрираните престъпления отчита ОДМВР – Плевен
 • 21 . мар. . 2019 - ОДМВР – Плевен ще проверява себе си
 • 21 . мар. . 2019 - Циркът с кмета на Червен бряг продължава

На редовното си заседание провело се на 26-ти септември т.г. Общинският съвет в Плевен взе решение за „сключване на официален договор за установяване на партньорски отношения с град Гандия, кралство Испания“. По този повод „Плевен прес“ направи блиц интервю с кмета Георг Спартански.

Г-н Спартански, каква ще е ползата от този двустранен договор за партньорство ?

Аз мисля, че всяко партньорство е една добра възможност. Когато говорим за ЕС, за обединена Европа, мисля че най-логично е да създаваме, както казва покойния голям приятел на Плевен Бернхард Дойбих – бившият кмет на Кайзерслаутерн, да създаваме многостранна мрежа от връзки. Защото Европа е на гражданите и в тоя смисъл когато общуват гражданите, когато се отварят нови възможности за контакти, всеки има от другия партньор какво да научи. Винаги е добре и за двата муниципалитета.*

В случая обаче има и един допълнително благоприятстващ фактор, който е основна причина за желанието на испанската страна да подпишем този партньорски договор. Това е наличието на 5000 наши сънародници, които са  в работоспособна възраст и създават не малка част от икономическия продукт в тази община. Тези наши сънародници са вероятно втората по големина диаспора след испанците в град Гандиа и това не може да бъде пренебрегвано. Ние сме длъжни да дадем шанс на нашите сънародници, огромната част от които са от Плевен и областта, да поддържат връзките с България. Да им осигуряваме възможност там да изпращаме културни делегации и да си съдействаме в спорт, образование, социалната сфера. Дай Боже да имаме и икономически връзки, които са важни за Плевен.

Ще имате ли среща с тях ?

Разбира се, че ще имаме. Това е и основната цел. Освен подписването на договора да се срещнем с нашите сънародници там и мисля, че в програмата е определено такова време и място за провеждане на срещи с българската диаспора в град Гандиа.

Ако нашите съграждани в Гандия ви попитат каква работа и заплащане можете да им осигурите ако се върнат в Плевен, какво ще им отговорите ?

Ще им кажа, че предния ден преди заминаването ми за Гандия немският концерн Леони направи първа копка за стартиране на инвестиция в размер на 64 млн. лв.с тенденция за разкриване на 2000 работни места. Така че всеки, който проявява интерес към работа в тази сфера на икономиката, по-точно в автомобилната, е добре дошъл да заеме место в новата инвестиция когато бъде готова за стартиране на реалното производство.

*муниципалитет  /от латински/ – самоуправляема държавна административно – териториална единица.

Категории: Интервю

Оставете коментар


Костадин Костадинов ...

Публикувано на мар. - 23 - 2019

0 Коментари

Цецка Цачева подава оставка...

Публикувано на мар. - 23 - 2019

0 Коментари

Намаление с 20 %...

Публикувано на мар. - 22 - 2019

0 Коментари

ОДМВР – Плевен ще...

Публикувано на мар. - 21 - 2019

0 Коментари

Циркът с кмета на...

Публикувано на мар. - 21 - 2019

1 Коментар

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.