• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Линията на бедност за тази година е 348 лв. Под тази линия са средните пенсии в 12 области. Между тях е и плевенска област, сочат данните от НОИ. Другите области са: Видин, Ловеч, Монтана, Русе, Силистра, Шумен, Търговище, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Пазарджик. Най-бедните пенсионери са в Разградско, където пенсията е 295.21 лв.

412 хиляди българи живеят с пенсии до 207.60 лв., сочи последната справка от НОИ за размера на пенсиите в България. Най-високи са тези в София – 438.98 лв.

От тази година в пенсионната формула вече се пресмятат само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. При пенсионната реформа от 2015 г. се реши от 2019 г. да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г., а миналата година при обсъждането на бюджета на ДОО за тази година, се взе решение да отпаднат и годините до 2000 г.

Отпадането на трите години осигурителен стаж преди януари 1997 година, които човек сам можеше да избере, беше заложено да влезе в сила от тази година във втория мандат на ГЕРБ , когато социален министър беше Ивайло Калфин. Според него обаче ефектът по-ниски пенсии за близо 40 процента от бъдещите пенсионери не се дължи на липсата на тези три години, а на допълнителните промени, измислени преди няколко месеца.
„Защото за новите пенсионери, първо, трябваше да отпадне таванът и второ, трябваше да се увеличава коефициентът за всяка година трудов стаж. С промени от 2019 г. се отряза тази възможност да се получават по-високи пенсии и всъщност се сложи таван на всички пенсии не повече от 40 % от дохода, което е голямото ощетяване за много хора, коментира Калфин. След като има статистика и точни данни за всеки с колко е осигурен и какъв му е приносът в осигурителната система, няма логика да отпада това право. Така че това е една от неразумните промени, които водят единствено до това да се поддържат ниски пенсиите“.

Според Ивайло Калфин възможните решения в тази ситуация са отмяна на последните ограничения във формулата или даване на право на избор по коя от двете формули да се пенсионират новите пенсионери

Бисер Петков, сегашният социален министър заяви, че „ще бъде направен по-пълен анализ, който ще покаже в какви интервали може да се очаква увеличение или намаление на пенсиите на хората и на база на този по-задълбочен анализ въпросът ще бъде допълнително обсъден.

Очаква се през тази седмица да е готов анализа на Националния осигурителен институт (НОИ) как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им, каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков.

По наша информация за подалите заявления за пенсиониране от началото на тази година, пенсиите им се изчисляват по новата формула, въпреки че още се правят проучвания и анализи според думите на Бисер Петков.

Категории: Новини, Общество

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Пет постоянни комисии към...

Публикувано от юни - 25 - 2018

0 Коментари

Днес обсъждат бъдещето на...

Публикувано от юни - 4 - 2019

0 Коментари

Велики четвъртък- Господ е...

Публикувано от апр. - 25 - 2019

0 Коментари

В Плевен стартира Олимпиада...

Публикувано от февр. - 20 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.