• 19 . авг. . 2019 - Евгений Дайнов: На младите хора, европейските българи, им се пречи да гласуват електронно
 • 19 . авг. . 2019 - Черно море преотстъпи двама на Спартак (Плевен), единият е внукът на Иван Вуцов
 • 19 . авг. . 2019 - Росатом потвърди, че иска да участва в конкурса за строеж на АЕЦ „Белене“
 • 19 . авг. . 2019 - Мъж от Левски се опита да подкупи полицай, свърши в ареста
 • 19 . авг. . 2019 - Катастрофа в насрещното преди Опанец, пробите за алкохол на двамата водачи–отрицателни
Снимки: Плевен прес

Историците вероятно ще оспорят някои събития, художниците – качеството на картините, археолозите – достоверността на арте фактите. Но не това е идеята на експозицията, споделят организаторите. Нейната цел е съпреживяването. Да се развълнуваш от българското могъщество в миналото, от неговите легенди, от познатите и непознати негови герои.

От времето на траките, та до Балканската война – посетителите ще видят и усетят красотата на стародавни предмети и тяхното предназначение. А картините ще провокират въображението им. Ще изникнат въпроси „Така ли е изглеждал доведеният син на хан Кубрат ?“, „Как е възможно баща да ослепи сина си ?“, „Това ли е прабългарският кон ?“

И най-неочакваното – предметите могат да се пипат и разглеждат отблизо. Нещо, което е „табу“ по принцип в изложбите.

Историята е неизчерпаем източник на вдъхновение, заявяват авторите на идеята за тази експозиция. Историята трябва да се преживява, за да се промени мисленето на хората. И най-вече – на децата, те са нашата основна цел, споделя Генади Георгиев, един от организатрите. Когато децата разберат каква история сме имали и какви личности са живяли в миналото, те по друг начин ще устроят живота си като възрастни.

Над 50 са картините, които показват на посетителя могъществото на исторически личности и събития. Експонати идентични с Боровското и Панагюрско съкровище, статуетки на велики български владетели, лекции и демонстрации ще накарат всеки да преживее своето минало. Изложбата ще бъде само пет дни в Плевен и всяка вечер е тематична. За виното, обичаите, храната, оръжията, облеклото на предците ни. Всичко това със звук, картина и увлекателен разказ.

След Шумен и Варна, Плевен е третият град, в който гостува това историческо величие. Причината се оказа лична – Генади Георгиев, един от организаторите, е от Плевен. Родовата му къща е в Пордим и коренът си е казал думата за избор на град, в който да гостува нестандартната изложба.

Ако искате да я видите и съпреживеете, нямате много време. Величието ще бъде само пет дни в Плевен, до събота включително.

Категории: Култура, Новини

Оставете коментар


Евгений Дайнов: На младите...

Публикувано на авг. - 19 - 2019

0 Коментари

Черно море преотстъпи двама...

Публикувано на авг. - 19 - 2019

0 Коментари

Росатом потвърди, че иска...

Публикувано на авг. - 19 - 2019

0 Коментари

Мъж от Левски се...

Публикувано на авг. - 19 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.