• 20 . мар. . 2019 - Все по-голяма младежка престъпност в Плевенско
 • 20 . мар. . 2019 - Светофарите на „Данаил Попов” и „Гренадирска” временно няма да работят на 24 март
 • 20 . мар. . 2019 - От СУ „Иван Вазов“ предлагат промяна на таксите за футболното игрище
 • 20 . мар. . 2019 - Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки“ ще се проведе в Левски
 • 20 . мар. . 2019 - Спипаха мотоциклетист с над 2 промила алкохол

Във всеобщия хор за „Бабин ден“ и миене на ръцете на най-възрастната акушерка, се губят гласовете на онези, които отдавна викат за помощ. Помощ за оцеляване на нацията. Помощ за българските семейства решили  да имат повече от едно дете.

В Плевен също отбелязаха „Бабин ден“. Но не се забелязва тревога за намаляващия брой раждания. Ето какво показват цифрите:

2017 год. – 2 430 живородени бебета.

2016 год. – 2 550

2015 год. – 2 748

2014 год. – 2 822

2013 год. – 2 673

2012 год. – 2 715

Данните са взети от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването. Тези данни никой в Плевен не коментира, нито депутати, нито общински съветници. А това са хората, които с действията си би трябвало да правят живота в Плевен спокоен и пълноценен. В това число и да приемат закони, които да стимулират образованите млади семейства да имат повече от едно дете. Да закрилят майчинството, да подкрепят образованите и работещи майки. Да спрат източването на социалните фондове от безконтролната циганска раждаемост.

Ако към тези данни прибавим и стряскащите цифри на НСИ за текущата демографска картина в Плевен, картината става още по-мрачна.

Плевен отпадна от групата на най-големите градове, с което техният брой става шест. Само за една година, населението на града се е стопило от 101 978 души (2014) до 99 628 души (2015).

И нещо, което се случва за първи път в България след края на Втората световна война /!/. Намаляване средната продължителност на живота от 74.8 години (2014) до 74.5 години (2015).

В съответствие с тези данни, естественият прираст в България намалява до рекордните -6,1‰, какъвто не е бил отчитан дори през години с военен режим (Първа и Втора световни войни).

Сега обаче не е време за подобни размишления. Имаме си европредседателство, малко-по-късно и 140 години от Освобождението на България от турско робство. Да правим „мероприятия“ е лесно и безболезнено, пък и занимава масите по-добре, отколкото разните там демографски страхотии.

Кой обаче ще ни освободи от управниците  докарали ни тези страхотии, не се знае. Знае се едно – народ, който не взема живота си в ръце, а чака все някой да го освобождава – далеч не е стигнал. “No pain, no gain” – няма победа без борба, няма щастие без болка, казват умните хора. Борете се – ако искате да има повече бебета, по-малко смърт, повече справедливост ! И по-малко празни детски креватчета ! Защото храбрите не живеят вечно, но предпазливите изобщо не живеят !

Категории: Новини

Оставете коментар


Над 17 000 души...

Публикувано от юни - 14 - 2017

0 Коментари

Настаняват клуб „Идея“ в...

Публикувано от юли - 6 - 2018

0 Коментари

За 1500 лева начална...

Публикувано от апр. - 7 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.