• 23 . мар. . 2019 - Костадин Костадинов пред „Плевен прес”: Медиите ги е страх да ни отразяват
 • 23 . мар. . 2019 - Цецка Цачева подава оставка заради скандала с апартаментите
 • 22 . мар. . 2019 - Намаление с 20 % на регистрираните престъпления отчита ОДМВР – Плевен
 • 21 . мар. . 2019 - ОДМВР – Плевен ще проверява себе си
 • 21 . мар. . 2019 - Циркът с кмета на Червен бряг продължава

Как влияе смартфонът върху здравето ни? Може ли наистина да се разболеем от рак при честото му ползване? Лъчи, увреждащи плода при бременност или ярката светлина на дисплея, дразнеща очите: Около смартфони витаят многобройни здравни митове и дилеми. Нека направим един бърз преглед на пет от най-честите твърдения, свързани с модерните телефони и резултата от злоупотребата с тях:

 1. Смартфоните водят до пристрастяване.

Определено е така. „С навлизането на смартфоните в ежедневието рязко се увеличи зависимостта от интернет“, споделя изследователят на човешките пристрастявания Берт Вилд.“Когато събуждайки се сутрин и лягайки си вечер, първата и последна мисъл на човек са насочени изцяло към телефона, е редно да си зададем въпроса:Кой на кого служи? Аз ли на устройството или то на мене?“  Професорът препоръчва да се контролира използването на смартфони по следния начин: “ Би било ползотворно всеки да набележи конкретно време, пространство или ситуация, при които смартфонът просто не му е нужен. Това са например храненията или един час преди лягане.”

 1. Използването на смартфон може да навреди на гърба и ръцете ви.

Така е. Едновременното писане по клавиатурата и взиране в дисплея натоварват всички части на тялото. Ако смартфонът се използва продължително време, рискът от мускулно-скелетни крампи и схващания се увеличава.  Допълнително бързото и дълготрайно набиране на букви по малките клавиатури на смартфоните води постепенно до напрежението в областта на врата и повишен риск от тендинит (изтръпване) на китките и палците. За тази цел се препоръчва използването на стационарна клавиатура при писане на дълги по обем текстове.

 1. Синята (LED) светлина на смартфона уврежда ретината и води дори до слепота.

Подобно твърдение е твърде противоречиво. Научният комитет по здравни въпроси към Европейската комисия излезе със следното изявлевие по тази тема: „Проучванията ни показват, че интензивността на светлината на LED дисплеи (при телевизори, лаптопи, телефони и таблети) е десет процента по-малко от максималното допустимо излъчване , което би било вредно за очите. При непрекаляване с употребата им, риск за здравето не се очаква да настъпи“

 1. Боравенето с телефона преди лягане нарушава съня

Това твърдение е доказано. Много хора „висят“ над телефона си тъкмо преди да заспят. Макар и LED светлината да не влияе директно на здравето, тя все пак пречи да заспим. Изследванията доказват връзката с хормона мелатонин, стимулиращ процеса на сън. Използвайки телефона си късно вечер, ние едва ли не залъгваме организма, че навън е светло и сега не е време за сън. Учените предлагат две решения: Или никакъв достъп до смартфон един час преди лягане, или преминаване към опцията “нощен режим” на устройството за по-нетърпеливите от нас.

    5. Електромагнитното излъчване на смартфоните може да причини рак.

Според последните проучвания не е вярно, въпреки това съществува много малък риск. Едно решение на италианския съд през април създаде огромна сензация на Апенините. Мъж получава силна болка от образувал се в главата му мозъчен тумор. Съдиите разглеждат рака и последиците от него като трудова болест – човекът е разговарял дни наред с работодателя си по няколко час. Обещетяват го със значително висока сума.

И все пак може ли радиацията и излъчването от телефоните да се счетат за канцерогенни? Отговорът категорично е не. Въпреки това,  се препоръчва по-рядък директен допир на телефона с главата и областта на ухото. Като алтернатива може да се използват слушалки или високоговорител.

Източник-Die Welt

Оставете коментар


Костадин Костадинов ...

Публикувано на мар. - 23 - 2019

0 Коментари

Цецка Цачева подава оставка...

Публикувано на мар. - 23 - 2019

0 Коментари

Намаление с 20 %...

Публикувано на мар. - 22 - 2019

0 Коментари

ОДМВР – Плевен ще...

Публикувано на мар. - 21 - 2019

0 Коментари

Циркът с кмета на...

Публикувано на мар. - 21 - 2019

1 Коментар

д-р Калин Поповски и...

Публикувано от май - 3 - 2017

1 Коментар

Минута мълчание в памет...

Публикувано от окт. - 15 - 2018

0 Коментари

СБЖ ще разисква защо...

Публикувано от май - 2 - 2017

0 Коментари

141 години от боевете...

Публикувано от окт. - 28 - 2018

1 Коментар

Над 260 човека се...

Публикувано от юли - 10 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.