• 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР
 • 21 . авг. . 2019 - Пак откриха незаконен тютюн и пак виновниците са от Буковлък

Владимир Суровцев. Снимка – PR ОбС.

Така най-кратко може да се опише посещението на скулптора Владимир Суровцев в Плевен, автор на паметника на Скобелев, намиращ се пред ХГ „Илия Бешков“. Посещението  е по инициатива на самия творец и със съдействието на Община Плевен и ОбС. Гостуването на Суровцев мина под егидата на 140-годишнината от Третия щурм за Плевен и отбелязване 10-та годишнина от откриването на паметника през 2007-ма година. Да припомним, че именитият скулптор освен, че е народен художник на Русия и член на Съюза на художниците в Москва, е признат в Европа и САЩ творец. В личните колекции на Дж. Буш /старши/, холандската кралица Беатрис, Вл. Путин се намират негови скулптури, както и в почти всички известни галерии в Европа.

Развълнуван и простосърдечен, Владимир Суровцев разказа в „Панорама Плевенска епопея“ как е стигнал до решението си да подари на Плевен умалено копие на паметника на Скобелев. Отдавна е искал това, но сложилите се събития в Европа, както и между България и Русия, не са му дали тази възможност. След посещението в Москва на кмета Спартански и председателя на ОбС Мартин Митев, нещата са потръгнали. Пред журналистите, именитият скулптор сподели: „За нас е радостен факта, че градът се съгласи да приеме този наш подарък. Според историята бронзът като материал има памет не за десетилети, а за столетия, даже хилядолетия. Ние всички се обръщаме към миналото, намираме се в настоящето, но мислим за бъдещето. Ние се радваме, че българите са съхранили паметта за миналото, независимо от трудностите, които преживяват страните ни“.

В името на тази памет, пред костницата в Скобелевия парк бе отслужена заупокойна панихида на загиналите воини по време на Третия щурм за Плевен. Почетна рота отдаде чест на знайните и незнайни бойци намерили тук смъртта си. По-късно Владимир Суровцев и неговите домакини се отправиха към паметника на Скобелев. И отново почетен караул, духов оркестър и красив цветен гирлянд, поднесен в подножието на паметника.

Цялото това емоционално гостуване, посрещане и отдаване на уважение към именит творец и съдбовни моменти от българската история, премина с обществено равнодушие и вяло гражданско присъствие. Не бе забелязан и плевенски колега на Владимир Суровцев. Отсъстваха и общинските съветници, с изключение на няколко от БСП и АБВ, по обясними причини. Затова пък изненадващо се появи Полина Цветкова – Христова. Ако името нищо не ви говори, то е защото въпросната госпожа нищо не е правила до сега за Плевен. Но е плевенски депутат в НС от партията на В. Марешки – „Воля“.

Тук е мястото да отбележим, че по идентичен начин премина отбелязването и на друга голяма дата – 6-ти септември, денят на Съединението. В двора на РИМ – Плевен, честването на този уникален за българската и европейска история политически акт, бе протоколно отбелязан от политици и плевенчани. Някак самотно прозвучаха думите на кмета Спартански от словото му по този повод: „Неравенството поражда завист, а завистта – омраза“, по повод икономическото разделение на Северна и Южна България. За политическото – дипломатично премълча.  От присъстващите депутати и политици не се чуха думи на обединение около плевенска кауза или идея. Гражданите на Плевен предпочетоха почивката в празничния ден, вместо идването в музея. И вероятно имаха причини за това …

Ако плевенчани и плевенски творци са равнодушни към подобни прояви, какво да очакваме от сънародниците си по повод националните чествания на 140-годишнината от плевенската епопея ? Дали ще излезе прав наш учен-историк, който каза, че „народ, който не помни историята си, се оплита в конците на бъдещето си“ ? Дали изобщо ни тревожи този въпрос ?! И как биха му отговорили местните депутати и политици ? Отговорът на обществото е виден – отказ от присъствие за отбелязване на паметни исторически събития.

Присъстващи граждани пред костницата в Скобелев парк. Снимка – Плевен прес.

Бронзовият макет на паметника на Скобелев – дарение от Вл. Суровцев за Военно исторически музеи в Плевен. Снимка – Плевен прес.

Почетният караул пред костницата в Скобелев парк. Снимка – Плевен прес.

Жената с червеното сако е Полина Цветкова – Христова. Плевенски депутат в НС от ПП „Воля“. Снимка – „Плевен прес“.

Цветен гирлянд пред паметника на Скобелев и официалните лица на тържеството. Снимка – ОбС.

Публиката в Панорамата съставена предимно от журналисти и служители на Панорамата. Снимка – Плевен прес.

Категории: Новини

един отговор са публикувани.

 1. Казионните присъствия показват, че депутати и политици са заети с по-важни дела: далавери, измами и корупция!
  Пример: масирани срещи с подсъдимия прокурор Захариев…

Оставете коментар


Общината с нов пункт...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

За една седмица —...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

Пак откриха незаконен тютюн...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.