• 21 . май . 2019 - Пътят Червен бряг – Чомаковци отново е затворен. Има опасност от ПТП.
 • 20 . май . 2019 - Ще пръскат с пестициди в Плевен и селата Гривица и Радишево.
 • 20 . май . 2019 - На 24-ти май – временно ограничаване на движението в Плевен
 • 20 . май . 2019 - Доставиха 271 хил. избирателни бюлетини за област Плевен
 • 20 . май . 2019 - За първи път плевенски хирурзи извършиха робот-асистирана операция на пациент с язва на стомаха

На връх празника на светите братя Крил и Методий китното село Керека ще отпразнува 400- годишнината от своето възникване. Керека е на 10 км северно от град Дряново и на 15 км югозападно от Велико Търново, разположено в прекрасния дряновски балкан.

В Керека се намира и най-старият паметник на „Св. св. Кирил и Методий“ в България. Издигнат е малко след Освобождението – на 6 април 1885 г., когато на много места в България се отбелязват 1000 години от смъртта на Методий.

С влизането на селото ще останете изключително очаровани, защото рядко могат да забележите изоставени и порутени къщи. В него кипи живот и интересен факт е, че младите предпочитат да се върнат на село и там да живеят, вместо да се установят в Габрово и Велико Търново. В Керека английската реч не е чужда. Факт е, че много англичани имат къщи в селото и живеят там и не се оплакват от живота в България, а напротив, харесва им.

Именно тези млади хора, начело с Невена Николова, която е председател на читалищното настоятелство в селото, заедно със своите съселяни, са се заели с не леката задача да отбележат внушителната годишнина с тридневен празник.

Тържествата ще започнат от 10 май, когато около 17 часа ще бъдат представени няколко книги, под надслов „Аз и моето село Керека“. От посветените на селото книги, всеки ще може да научи по нещо ново и интересно, свързано с факти и събития от миналото до днес, както и кои са сегашните будители на Керека.

На 11 май ще бъде и кулминацията в тържествата по случай 400 години село Керека. Началото ще бъде дадено в 11 часа. Специален гост на празника ще бъде вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, която ще открие в сградата на читалището паметна плоча ”400 години Керека”. След това г-жа Йотова ще поздрави гостите на селото.

След откриването предстои богата фоклорна програма с участието на множество самодейни състави, музика, танци и игри с публиката. Вечерта за доброто настроени на всички ще се погрижи певицата Тони Дачева и Taylor Made Events, които са страхотни английски артисти, които живеят в съседно село и са от най-редовните посетители и сред най- големите любиетели на Керека.

Гостите ще могат да вкусят от приказната блаканска кухня. За децата ще има много увеселителни атракции. Посетителите ще могат да разгледат и щандове с ръчноизработени изделия.

На 12 май е и последният ден от тридневния празник на селото. На този ден ще се проведе и велотур „400 години село Керека“ като записванията за него ще започнат още в 9 сутринта и победителят от него ще може гордо да вдигне купата на селото. Веднага след това ще има демонстрации по карате.

За финал всички участници ще получат грамоти.

Категории: Култура, Новини

Оставете коментар


Пътят Червен бряг –...

Публикувано на май - 21 - 2019

0 Коментари

Ще пръскат с пестициди...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

На 24-ти май –...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

За първи път плевенски...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

Волейболният клуб на Червен...

Публикувано от мар. - 15 - 2019

1 Коментар

Три плевенски училища –...

Публикувано от февр. - 28 - 2017

0 Коментари

Ето я пълната листа...

Публикувано от апр. - 24 - 2019

0 Коментари

Подписан е договорът по...

Публикувано от окт. - 3 - 2017

0 Коментари

Мъж от Плевен арестуван...

Публикувано от февр. - 11 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

  • Ще гласувате ли на изборите за Европейски парламент на 26 май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.