• 20 . юли . 2019 - Марешки с писмо до Тръмп: Не притискайте България!
 • 20 . юли . 2019 - Алжир спечели Купата на африканските нации, сълзите останаха за Сенегал
 • 20 . юли . 2019 - Св. Илия — пророкът, когото Господ прибра жив на небето
 • 19 . юли . 2019 - Отиде си баскетболната легенда Цвятко Барчовски
 • 19 . юли . 2019 - Белгийски футбол клуб изхвърча от Европа заради тотаджийство

Идва краят на великденските пости, най-продължителните в цялата година. Идва и разпетият петък, когато вярващите християни не бива да слагат нищо в уста. Дори и вода не се пие, според канона на Църквата. И пак тя казва: Каква полза ако измъчваш тялото си с неядене, но душата ти се надува от гордост ? Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист? Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?  Като постим телесно, нека постим и духовно; като очистваме тялото с въздържание от храна и питие, нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли.

Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас.

Милост, съчувствие и прошка ! В това е смисълът на Страстната седмица, седмицата на Страданието. В това би трябвало да търсим смисъла на Великден. Този Велик ден, който за едни е постене заради вярата, за други – заради немотията. За едни е ядене и пиене до освинване, за други – демонстрация на стандарт из дубайските хотели. Българският Великден така и не дойде за всички.

Според библейското учение израилтяните 40 години скитали из пустинята докато намерят Обетованата земя. Може би българите трябва още много години да обикаляме из пустинята на разделението, завистта, омразата, безразличието и страха, докато се поздравим с „България възкресе“! Сигурно е, че това все някога ще стане.

И за това не ни е нужен месия. Защото Той е във всеки един от нас ! Когато проумеем това – българският Великден наистина ще е тук.

Категории: Общество

Оставете коментар


Марешки с писмо до...

Публикувано на юли - 20 - 2019

0 Коментари

Алжир спечели Купата на...

Публикувано на юли - 20 - 2019

0 Коментари

Св. Илия — пророкът,...

Публикувано на юли - 20 - 2019

0 Коментари

Полицията разби малка група...

Публикувано от юли - 15 - 2019

0 Коментари

РИК одобри образеца на...

Публикувано от мар. - 7 - 2017

0 Коментари

Плевен – домакин на...

Публикувано от авг. - 10 - 2017

0 Коментари

14 нови тролеи и...

Публикувано от мар. - 22 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.