• 20 . май . 2019 - За първи път плевенски хирурзи извършиха робот-асистирана операция на пациент с язва на стомаха
 • 20 . май . 2019 - Плевенските деца се научиха да сортират отпадъци в цветните контейнери
 • 20 . май . 2019 - Триумф за момчетата на хандбалния отбор от Левски
 • 20 . май . 2019 - Започна третото издание на националния конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова“
 • 19 . май . 2019 - Партизан (Червен бряг) се бори за по-високо класиране в Козлодуй

Идва краят на великденските пости, най-продължителните в цялата година. Идва и разпетият петък, когато вярващите християни не бива да слагат нищо в уста. Дори и вода не се пие, според канона на Църквата. И пак тя казва: Каква полза ако измъчваш тялото си с неядене, но душата ти се надува от гордост ? Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист? Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?  Като постим телесно, нека постим и духовно; като очистваме тялото с въздържание от храна и питие, нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли.

Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас.

Милост, съчувствие и прошка ! В това е смисълът на Страстната седмица, седмицата на Страданието. В това би трябвало да търсим смисъла на Великден. Този Велик ден, който за едни е постене заради вярата, за други – заради немотията. За едни е ядене и пиене до освинване, за други – демонстрация на стандарт из дубайските хотели. Българският Великден така и не дойде за всички.

Според библейското учение израилтяните 40 години скитали из пустинята докато намерят Обетованата земя. Може би българите трябва още много години да обикаляме из пустинята на разделението, завистта, омразата, безразличието и страха, докато се поздравим с „България възкресе“! Сигурно е, че това все някога ще стане.

И за това не ни е нужен месия. Защото Той е във всеки един от нас ! Когато проумеем това – българският Великден наистина ще е тук.

Категории: Общество

Оставете коментар


За първи път плевенски...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

Плевенските деца се научиха...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

Триумф за момчетата на...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

Започна третото издание на...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

Партизан (Червен бряг) се...

Публикувано на май - 19 - 2019

0 Коментари

Бурно заседание в комисията...

Публикувано от май - 27 - 2017

0 Коментари

Ако ви се протестира...

Публикувано от ное. - 6 - 2017

0 Коментари

Информационен ден за ползите...

Публикувано от апр. - 21 - 2017

0 Коментари

На Свети Матей своя...

Публикувано от ное. - 16 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

  • Съжаляваме, в момента няма никакви анкети.

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.