• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Валентин Тодоров – праправнук на протоиерей Антоний Попов и председател на УС на Атонско балканско сдружение. Снимка – Плевен прес.

Г-н Тодоров, вие сте сред гостите на Плевен по случай 140-годишнината на плевенската епопея, но имате и лично отношение към честванията и това е вашият прапрадядо по майчина линия. Кажете нещо повече за това и за него самия.

Първо искам да поздравя всички плевенчани и гости на града по случай 140-годишнината от Руско – турската война. Личният момент е свързан с моя прапрадядо по майчина линия – протоиерей Антоний Попов. Той е бил свещеник в плевенската църква „Св. Николай“ по време на тези събития. Имал е това голямо щастие след като хората изтърпяват голямата обсада на града, да видят града освободен и той да посрещне като един от видните тогава граждани на Плевен цар Освободител император Александър II и блестящата му свита, както пише в неговото кратко житиеописание, да го приветства от името на всички признателни граждани и след това да отслужи благодарствен молебен. Наистина това е такава връзка, която погледната през призмата на времето понякога избледнява, но в този ден – 10-ти декември, тя оживява отново, защото е издържала изпитанието на времето.

Какво знаете за него ?

Той се ражда през 1845 година. Първоначалното си образование получава в килийното училище в църквата „Св. Николай“, 21-годишен се озовава в гр. Русе където две години е учител, но като млад човек взима участие в национално – освободителните борби. Когато четата на Стефан Караджа е разбита, той е затворен от турската власт в затвора, но успява да избяга и отива в Гюргево. Там е учител две години и през 1872 год. се прибира в Плевен и е ръкоположен за свещеник. Посреща цар Освободител и понеже е бил човек с челичено здраве почива през 1925 год.

Знаете ли къде са съхранени мощите му ?

Това, което знам от документирани източници е, че е бил погребан пред църквата „Св. Николай“ където е имало гробище. Когато обаче се започва преустройството на площада пред църквата, тези гробове са били заличени. В момента нямам информация къде могат да бъдат неговите тленни останки.

Похвално е, че съхранявате родовата си памет. Днес обаче, 140 години след тези събития, в какво виждате значимостта на битката за освобождението на Плевен ?

Самата битка е преломен момент в цялата война, тъй като след нея войната много бързо приключва. Що се отнася до важността на войната като цяло, въпреки противоречивите коментари, които се появяват,  благодарение на нея България се появява на географския атлас на Европа. Най-същественото за мен е един надпис, който е на първия руски паметник в България /Руския паметник – б.а./. Този надпис е бил девиза на руската армия и е бил изписван и на медалите, с които са награждавани войниците от битките с Наполеон: „Не нам, не нам, а имени твоему“. Има една много хубава мисъл, че човек ако познава своята история, той ще знае и своето бъдеще.В противен случай ще преоткриваме топлата вода постоянно и непрекъснато.

Вие сте бил и на предишни тържества за честване на годишнини от Освобождението. С какво днешните тържества са по-различни ?

Всяко тържество е само за себе си. Понякога то е свързано и с атмосферните условия ако щете. Днес тържествата започнаха със Света Божествена литургия където гост от руската федерация и руската православна църква е митрополит Смоленски Исидор в съслужение с плевенския митрополит Игнатий, ловчански митрополит Григорий, западноевропейски митрополит Антоний и свещенство. Тържествата продължават и след това с панихида пред Вечния огън, концерт. Просто тържества, но се чувства една особена радост във въздуха, която душата и сърцето я усещат.

И накрая вашето послание към плевенчани и към всички българи ?

Инициативният комитет, който беше създаден във връзка с тези тържества създаде един кратък девиз и той е много хубав според мен – „Плевен помни“. Просто да се стремим да помним и да не забравяме.

Благодаря ви.

 Интервюто с г-н Валентин Тодоров е излъчено на 10-ти декември в новините на телевизия НТВ. Заглавието е на редакцията.

Категории: Интервю

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Тежка сесия на 30-ти...

Публикувано от мар. - 28 - 2017

1 Коментар

Синтетичен наркотик пак в...

Публикувано от юни - 10 - 2019

0 Коментари

Днес ще заседават шест...

Публикувано от февр. - 19 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.