• 21 . авг. . 2019 - Неофициалната предизборна кампания в Плевен става все по-интересна
 • 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР

Научна дискусия, посветена на 140-годишнината от Плевенската епопея, се проведе в зала „Руско-турска война 1877-78 гг.” на Регионалния исторически музей – Плевен.

Във форума участваха акад. Константин Косев, проф. Андрей Пантев, княз Александър Трубецкой – председател на Сдружение „Памет за императорската гвардия“, Дмитрий Володихин – професор в Московския държавен университет, Пьотр Мултатули –  доктор на историческите науки, Румен Петков и Януш Донев – членове на Инициативния комитет за отбелязване 140-годишнината от Освобождението на Плевен от турско робство.

Присъстващите бяха приветствани от Георги Първанов – Президент на Република България /2002 – 20012 г./ и кмета на Община Плевен Георг Спартански.

„За мен е чест да бъда кмет на Плевен по време на честването на 140-годишнината от неговото Освобождение. Днешната конференция е едно добро начало на тържествените мероприятия, посветени на битката за Плевен и нейното огромно значение за изхода на Руско-турската война, която връща България на картата на Европа след 500-годишно забвение, подчерта Спартански. Важно е да откроим значението на Плевен, защото всички знаете, че две са епопеите, решили изхода на войната – Шипченската и Плевенската, допълни кметът. Трябва да имаме отговорността да се отнасяме към собствените си светли дати и годишнини достойно, честно и почтено, за да имаме самочувствието на горди българи в една съвременна Европа“, каза в словото си  Георг Спартански.

Тема на научните доклади и изказвания  бяха трите щурма за Освобождението на Плевен, мястото на Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война и взаимоотношенията между България и Русия днес.

Предишния ден руските историци, участници в дискусията, се срещнаха с кмета Георг Спартански. По време на разговорите беше обсъдено заслуженото място, което трябва да има Руско-турската освободителна война в руските учебници по история, и развиването в тази връзка на патриотичния и поклонническия туризъм между България и Русия, за което  е  необходимо да бъде приета междудържавна програма.

По-късно Георг Спартански, областният управител Мирослав Петров и неговите заместници и руските учени поднесоха цветя пред Вечния огън на Параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

Категории: Новини

Оставете коментар


 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.