• 19 . сеп. . 2019 - Кметската битка за Белене се завързва
 • 19 . сеп. . 2019 - Заради неявяването на футболистите Спартак глобен с 2000 лева и минус 3 точки
 • 19 . сеп. . 2019 - Ярослав Димитров, ОИК: 118 225 са избирателите в община Плевен
 • 19 . сеп. . 2019 - Постоянните комисии в Общински съвет – Плевен, заседават на 20 и 24 септември
 • 18 . сеп. . 2019 - Зам.-министър Амелия Гешева представи в Плевен програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“

1 663 души в община Плевен са с отнето конституционно право на глас след 2016 год. Причината е в промените, които бяха направени в Изборния кодекс и закона за административно – териториалното устройство от правителството на ГЕРБ. Тогава прагът за образуване на кметство бе вдигнат от 100 на 350 души с постоянен адрес.

По тази причина в 7 кметства на община Плевен няма да упражнят законното си право на глас в предстоящите местни избори. Вместо те да си изберат кмет, такъв ще им бъде назначен от партията спечелила местния вот. Лишени от глас са хората в селата: Горталово, Къртожабене, Къшин, Ласкар, Ралево, Тодорово и Тученица.

Преди три години депутатите мотивираха законовите изменения със съображения за икономии и демографската криза. Но още през 2016 год. данни на  ГРАО  показват, че в две трети от засегнатите селища жителите с право на глас  са повече от регистрираните по постоянен адрес.

Припомняме, че Сдружението на кметовете на малки населени места се възпротиви на тези промени в Избирателния кодекс. Изпратиха в Народното събрание свое становище с молба да не се вдигат праговете за образуване на кметство или да бъдат вдигнати до 200 души. Потърсиха за помощ и  президента Румен Радев.

Техният глас не бе чут и промените бяха направени. По тази причина след изборите през м. октомври, на тези 7 селища в община Плевен ще им назначат кмет. По партийна линия.

Категории: Избори 2019, Новини

Оставете коментар


В Плевен – ще...

Публикувано от май - 31 - 2019

0 Коментари

В Деня на независимостта...

Публикувано от сеп. - 22 - 2017

0 Коментари

В Белене отбелязват 70...

Публикувано от май - 31 - 2019

0 Коментари

Румен Петков кани плевенчани...

Публикувано от апр. - 18 - 2017

1 Коментар

Пирова победа на общинските...

Публикувано от мар. - 30 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кой кандидат-кмет на Плевен ще подкрепите на предстоящите избори?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.