• 20 . авг. . 2019 - Епизоотичната комисия заседава днес във връзка с Африканската чума
 • 20 . авг. . 2019 - Сидеров: На много места НФСБ и ВМРО в комбинация с Цветан Цветанов ще играят против ГЕРБ
 • 20 . авг. . 2019 - Днес изпробват четирите центъра за тол услуги
 • 20 . авг. . 2019 - Общо 13 са подадените заявление за участие в строежа на АЕЦ „Белене“
 • 20 . авг. . 2019 - Непочистен след жътва комбайн се самозапали

На първи юни, събота, на остров Персин край Белене десетки почетоха паметта на жертвите на тоталитаризма у нас. Ежегодното поклонение пред паметта на хилядите жертви- духовници, земеделци, учители, а към края на 70-те години турци, се проведе на мястото на бившето ТВО „Белене“. Традиционно на поклонението присъстват различни организации на бивши концлагеристи и репресирани.

Тази година се маркират 7 десетилетия от създаването на „лагера на смъртта“ край Белене. Събитието бе уважено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководството на партия СДС- Румен Христов и новоизбрания европейски депутат Александър Йорданов. Също така присъстваха градоначалникът на Белене Милен Дулев и председателят на местната структура на СДС Емил Михайлов.

Караянчева отбеляза значимостта на събитията и най-вече факта, че твърде малко време е отминало след тях, за да си позволим да гледаме хладнокръвно като на отдавна минала история.

На събитието бяха рецитирани стихове на покойния поет Йосиф Петров, бивш концлагерист и описан от местните като страстен оратор.

Части от изложбата „Свидетели: Памет за лагера в Белене“ на Фондация „Остров Белене“

По време на поклонието бе обсъдено и желанието на обществеността в Белене и организациите за изграждане на мемориален комплекс в памет на жертвите. Чрез него ще се представи цялата истина за случвалото през периода на политически репресии и гонения през тоталитаризма. Проектът по изграждане на комплекса предвижда частично възстановяване на разрушените сгради на лагера в първоначалния им вид, изграждане на охранителните огради от бодлива тел в реалните им граници, възстановяване на бившите охранителни вишки, както и друго елементи, чиито съществуване е документирано. Атмосферата в дървените затворнически бараки ще бъде пресъздадена чрез частично обзавеждано на едно от помещенията с паянтови двуетажни нарове. Ще бъде създадено музейна експозиция в памет на жертвите.


Отдаването на почит се случва всяка година на територията на Втори обект на бившето трудово-възпитателно общежитие/ТВО/. Началото е поставено през 1990 от Клуба на репресираните.

Ортанизацията на поклонението се поема от Фондация „Остров Белене“. Освен с редовното посещение на бившия концентрационен лагер, доброволците от „Остров Белене“ поддържат терена и пътя до него. Това всъщност е доста трудна задача, имайки предвид блатистата местност.

Фондация „Остров Белене“ е отговорна също така за десетки научни конференции, обществени обсъждания, както и изложби. Всички те разказващи за ужаса, сътворен на Белене, и за важността събитията там никога да не бъдат забравяни…Оставете коментар


Сидеров: На много места...

Публикувано на авг. - 20 - 2019

0 Коментари

Общо 13 са подадените...

Публикувано на авг. - 20 - 2019

0 Коментари

Жега и в Общинския...

Публикувано от юни - 30 - 2017

1 Коментар

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.